TOP 50 najlepszych restauracji świata

Dziesiąta edycja słynnego rankingu. Najlepsze lokale globu wybrała Akademia złożona z 837 specjalistów - kucharzy, restauratorów i autorów książek kucharskich. Czy uwagę tak szacownego grona zdołała zwrócić restauracja z Polski?

Miejsce 1. Noma, Dania

Jest Polska? Spokojnie, po kolei, zacznijmy od zwycięzcy. W rankingu po raz drugi z rzędu zwyciężyła kopenhaska restauracja Noma.

- Gdy w zeszłym roku wygraliśmy, przyszło sto tysięcy zapytań o możliwość rezerwacji stolika - komentował szczęśliwy (i doceniony) szef kuchni, René Redzepi.

Noma specjalizuje się w kuchni skandynawskiej: "Pragniemy Wam zaoferować innowacyjne podejście do tradycyjnych metod gotowania, najlepsze skandynawskie produkty i dziedzictwo skandynawskiej kuchni". Cokolwiek miałoby to dokładnie oznaczać - zadziałało.



Na dalszych miejscach rankingu są m.in. lokale z RPA, Hong Kongu, Danii, Niemiec i Peru. Ale z Polski nie ma (i nigdy nie było). Magdo Gessler! Zachęcamy! Do dzieła! A Was, drodzy czytelnicy, zapraszamy na krótką wycieczkę po dziesięciu najlepszych restauracjach świata. W sam raz na wtorkowe popołudnie w pracy.

Miejsce 2. El Celler de Can Roca, Hiszpania

Na drugim miejscu sklasyfikowano restaurację założoną w 1986 r. w katalońskiej Gironie przez trzech braci Roca. Najstarszy, Joan, jest szefem kuchni. Średni, Josep - sommelierem, a najmłodszy, Jordi, odpowiada za przygotowanie deserów.

Rodzinny biznes okazał się strzałem w dziesiątkę: restauracja została oceniona przez Michelin na 3 gwiazdki i od trzech lat utrzymuje się w pierwszej piątce najlepszych lokali świata.



Miejsce 3. Mugaritz, Hiszpania

Trzecie miejsce na podium i znów Hiszpania. Restaurację Mugaritz znajdziecie na granicy miejscowości Errenteria i Astigarraga, niedaleko od San Sebastian.

Tutejsze menu opiera się na lokalnych, sezonowych produktach i tradycyjnych przepisach, a restauracja słynie z bliskich związków z miejscowymi rolnikami i hodowcami:

"Osobiście wybieramy najlepsze sezonowe produkty. Rezultat końcowy to spersonalizowane menu składające się z 15 dań, będące efektem wielu lat pracy i setek prób, które doprowadziły nasze techniki do perfekcji".



Miejsce 4. Osteria Francescana, Włochy

Tuż za podium pierwszy reprezentant słonecznej Italii - modeńska Osteria Francescana.

"Sprawdź swój język. Jedz, by pamiętać. Jedz, by się dzielić. Zapewnij satysfakcję swemu sercu i duszy. Jedzenie to nie matematyka. To emocje". Reklama lokalu niepokojąco kojarzy się nam z twórczością Paulo Coelho, ale najwyraźniej działa.

W Osterii dowodzi Massimo Bottura. W swoich jedzeniowych kreacjach najczęściej inspiruje się arcydziełami sztuki (tak, tak) i tradycyjną kuchnią regionu Emilia-Romania.

- Menu jest ekscytujące. Całość doświadczenia: progresywna i relaksująca - ocenili jurorzy. I przyznali miejsce czwarte.



Miejsce 5. The Fat Duck, Wlk. Brytania

Myśleliście, że Brytyjczycy nie umieją gotować, a szczyt ich gastronomicznych możliwości to okienko z fish'n'chips? Błąd. Piąta najlepsza restauracja świata to położona w Berkshire w Anglii The Fat Duck.

Gruba Kaczka słynie z kuchni molekularnej i baaardzo nietypowych dań. Zjesz tam ślimaczaną owsiankę, lody z jajek na bekonie i sardynki na tostowym sorbecie.



Słynna ślimaczna owisianka, fot. za Wikipedią

Szef kuchni Heston Blumenthal lubi kulinarne żarty (tak, są insiderskie). Na przystawkę zwykł serwować galaretkę z buraków i pomarańczy: klient otrzymywał dwie miseczki. Z galaretką czerwoną - z czerwonych pomarańczy. I pomarańczową ze specjalnego gatunku buraków.

The Fat Duck szczyci się trzema gwiazdkami od Michelina. Po kryzysie i zamknięciu restauracji w 2009 r., kiedy to kilkuset gości restauracji źle się poczuło po zjedzeniu ostryg, Gruba Kaczka odzyskała dawną pozycję. W 2010 r. została Najlepszą Restauracją w Wlk. Brytanii, a teraz rzutem na taśmę zdobyła piąte miejsce w rankingu najlepszych lokali świata.

Miejsce 6. Alinea, USA

Są i Amerykanie. Właścicielem i szefem kuchni w Alinei (Chicago) jest Grant Achatz - wielka gwiazda gastronomii molekularnej i chyba najprzystojniejszy jej przedstawiciel. Achatz słynie z radykalności i "dekonstrukcji klasycznych smaków".

Wszystko w tej restauracji jest unikalne: od zdekonstruowanego jedzenia, dziwacznych kombinacji smaków po teatralne nakrycia stołów. Dania serwuje się tu w probówkach, cylindrach, wieloczęściowych miskach. To przesuwanie granic - napisali jurorzy.



Miejsce 7. D.O.M, Brazylia

"Wyzwania - to one wyzwalają jego kreatywność i zapał do pracy. Jest znany z niestrudzonego eksplorowania wszystkich gastronomicznych możliwości brazylijskich produktów i łączenia klasycznych podstaw z nowoczesnymi technikami" - tak opisano Alexa Atalę, szefa kuchni w restauracji D.O.M w Sao Paulo.

Jego restauracja, od lat najlepsza w Ameryce Południowej, ma zapewniać gościom "nowe doświadczenia" kulinarne na bazie brazylijskiej tradycji.

Jurorzy światowego rankingu, oszołomieni pasją Atali do wyszukiwania rzadkich, wyjątkowych składników i przypraw (ryby piracucu, sok tupuci...), przyznali restauracji D.O.M siódme miejsce.



Miejsce 8. Arzak, Hiszpania

To już druga w pierwszej dziesiątce rodzinna restauracja z okolic San Sebastian. Lokal ("gospodę winną i tawernę") pod koniec XIX wieku założyli José Maria Arzak Etxabe i Escolastica Lete. Teraz restauracja należy do wnuka pierwszych właścicieli, Juana Mari Arzaka i jego córki Eleny Arzak Espiny.

W Arzak można skosztować unowocześnionych dań tradycyjnej kuchni baskijskiej. Jurorzy docenili nie tylko ich wyjątkowy smak, ale też urodę: "Zawartość talerzy wygląda fantastycznie. Jest kolorowa, pomysłowo ułożona, ale nie przekombinowana".

Miejsce 9. Le Chateaubriand, Francja

Wreszcie Francuzi. Paryska Le Chateaubriand przebojem wdarła się do grupy najlepszych restauracji świata - w ciągu trzech lat awansowała o 30 miejsc w rankingu!

Posłuchajcie jurorów: "Trudno jest nie być podekscytowanym przez Le Chateaubriand. Ta restauracja jest cool bez żadnego wysiłku, skromna, a jednak doskonała, demokratyczna, niezbyt droga i, co chyba najważniejsze, fajna. Brak wyszukanego wystroju (krzesła są twarde, stoły zwyczajne), pięciodaniowe menu w stałej cenie i nietypowy wybór win mogą nie odpowiadać typowemu klientowi, ale Le Chateaubriand ma to gdzieś".



Miejsce 10. Per Se, USA

Ostatnia w pierwszej dziesiątce jest nowojorska Per Se - dzieło znanego amerykańskiego restauratora Thomasa Kellera, od lat obecne w wielu różnych rankingach najlepszych restauracji świata i Stanów Zjednoczonych.

Per Se doczekała się nawet książki! Napisała ją w 2007 r. była kelnerka, a tytuł mówi wszystko: "Obsługa w cenie. Czterogwiazdkowe sekrety podsłuchującego kelnera".

Restauracja działa od ośmiu lat i codziennie oferuje inne menu, co daje w sumie około 30 tysięcy dań. Część z nich to ulepszone przepisy z poprzednich sezonów, ale liczba i tak jest imponująca.



Pozostałe 40 pozycji rankingu znajdziecie TUTAJ>>>

Więcej o: