Liście twoich ogórków żółkną? Roślina przestała rosnąć? Te domowe sposoby mogą okazać się doskonałym rozwiązaniem wszystkich problemów.
Warto na początku odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego liście ogórków żółkną? Powodów może być kilka. Jednym z nich jest brak światła. Wtedy takie liście trzeba po prostu odciąć. Kiedy żółkną liście i opadają zawiązki owoców, to znak, że trzeba zwiększyć podlewanie.
Żółknięcie to również efekt niedoboru składników odżywczych. Liście ogórków bledną z powodu niedoboru azotu, żółkną na krawędziach, gdy brakuje im potasu, a między żyłami, gdy potrzebują większej ilości magnezu. Wtedy najlepiej zwiększyć nawożenie i wykorzystać do tego np. gnojówkę z pokrzyw czy mniszka.
Gdy powodem żółknięcia liści ogórków są choroby grzybowe i pasożyty, wtedy najlepiej zastosować domowe opryski.
Na żółknące liście doskonale sprawdzą się opryski przygotowywane z mleka np. roztwór na bazie drożdży. Oto jak go przygotować:
Tak przygotowaną mieszanką opryskuj ogórki raz w tygodniu. Możesz ją stosować również na pomidory czy truskawki.
Oprysk na ogórki możesz również przygotować z mleka i mydła:
Takie opryski pomogą rozprawić się m.in. z mączniakiem rzekomym dyniowatych czy zarazą ziemniaczaną, a także innymi chorobami grzybowymi.
Prawidłowe podlewanie pozwoli uchronić ogórki przed chorobami i pasożytami, ale też zgnilizną korzeni. A przede wszystkim pozwoli uzyskać odpowiedni smak. Ważne jest regularne podlewanie. Ilość wody musi być dostosowana do warunków, w jakich rosną ogórki, fazy ich wzrostu i pogody. W chłodne dni zmniejsz częstotliwość podlewania. Lepiej nawadniać ogórki częściej, ale mniej obficie. Powietrze i podłoże powinny być stale wilgotne, ale nie mokre.
Do podlewania ogórków najlepiej sprawdzi się deszczówka. Możesz również podlewać wodą z kranu, najlepiej odstaną — tak, by zwiększyła się jej temperatura. Nigdy nie podlewaj ich zimną wodą! To może zahamować wzrost rośliny. Optymalna temperatura wody wynosi ok. 20-25 stopni. Pamiętaj, by nie robić tego w pełnym słońcu. Do wody możesz dodać cukier (30 gram na litr) i taką mieszanką podlewać rośliny, szczególnie w okresie kwitnienia. Do podlewania możesz też wykorzystać napar z łupin cebuli:
Następnego dnia przecedź roztwór. Używaj go do podlewania ogórków, ale też kwiatów doniczkowych.