Tylko szczęściarze znajdą go w lesie! Niebieski grzyb zachwyca wyglądem, a w smaku przypomina prawdziwka

Piaskowiec modrzak to jeden z najbardziej nietypowych grzybów na świecie. Jego unikalna błękitna barwa to jednak nie powód do strachu, gdyż ten gatunek wcale nie jest trujący. Co więcej, został on dopuszczony do obiegu handlowego w naszym kraju.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielu grzybiarzy unika piaskowca modrzaka, jednak zupełnie niepotrzebnie. Jest on bowiem jadalny. Gdzie można znaleźć ten niezwykły okaz?

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby

Gdzie rośnie niebieski grzyb? W Polsce został wpisany na listę potencjalnie zagrożonych gatunków

Piaskowiec modrzak występuje w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Australii. Grzyb rośnie także w naszym kraju, jednak szansa na spotkanie go na leśnej ścieżce jest niestety znikoma. Z tego powodu ten gatunek został wpisany na "Czerwoną listę roślin i grzybów Polski". Otrzymał także "status R" oznaczający potencjalne zagrożenie z powodu ograniczonego zasięgu geograficznego. Pomimo tego, piaskowiec modrzak został dopuszczony do obrotu handlowego. Oznacza to, że za niedługo będzie można go znaleźć na niektórych sklepowych półkach. 

Piaskowiec modrzak, nazywany także borowikiem siniakiem, czy po prostu grzybem siniakiem, najczęściej rosną pod sosnami, brzozami, dębami i bukami. Zwykle można go znaleźć w lasach liściastych. Jak wskazuje jego nazwa, szczególnie upodobał sobie tereny piaszczyste. Grzyb owocuje od lipca do listopada. To właśnie w tych terminach najlepiej go szukać w lasach. 

Jak wygląda piaskowiec modrzak? Rozpoznasz go nie tylko po błękitnej barwie

Kapelusz piaskowca modrzaka rośnie od 3 do 12 centymetrów. Podobnie do prawdziwka, jego środek jest gąbczasty. Widać to zwłaszcza u młodych grzybów. Trzon borowika siniaka osiąga wysokość sięgającą do 10 centymetrów. Charakterystyczny błękitny kolor ukryty jest pod bladokremowym odcieniem kapelusza. Piaskowiec modrzak ma jeszcze jedną cechę dystynktywną. Jakiekolwiek zgniecenie trzonu powoduje silne sinienie, a na samej górze pojawiają się niebieskie plamy. 

Borowika sinego można używać do dań w zamian za zwykłe prawdziwki. Jego smak idealnie pasuje do wielu zup i sosów. Co ciekawe, grzyb także nadaje się do suszenia. Podczas tego procesu utrwala się jego niebieski kolor. 

Więcej o: