Podlewasz rośliny doniczkowe domowymi nawozami? Ten błąd może im poważnie zaszkodzić

Coraz częściej sięgamy po różne domowe sposoby na pielęgnację roślin. Nawozy naturalne, samodzielnie przygotowane mikstury czy opryski mogą przynieść wiele korzyści, pod warunkiem że odpowiednio je zastosujemy. Jeden błąd może bowiem sprawić, że poważnie zaszkodzimy naszym kwiatom.

Ekologiczne i domowe nawozy naturalne czy przeróżne triki cieszą się ogromną popularnością. Nie wszystkie jednak są bezpieczne dla roślin i nie każda mikstura sprawdzi się w pielęgnacji wszystkich kwiatów. Na co lepiej uważać i o czym warto pamiętać przed wypróbowaniem jednego z takich domowych sposobów? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Więcej podobnych przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Olej, piwo i banany. Czym myć liście kwiatów, żeby błyszczały?

Wiele osób poleca przecieranie liści roślin ściereczkami nasączonymi olejem, piwem, a nawet majonezem. O ile samo mycie liści jest bezpieczne, pod warunkiem że zachowamy odpowiednią ostrożność, to użyte specyfiki czy produkty mogą już poważnie zaszkodzić roślinie. Tłuszcz czy majonez zapychają aparaty szparkowe, a do tego jełczeją i stają się pożywką dla bakterii. Z kolei piwo może stworzyć na liściach lepką warstwę, która jeszcze bardziej będzie przyciągać kurz. Olej czy piwo zawsze wcześniej należy rozcieńczać przegotowaną lub odstaną wodą. Wystarczy odrobina (w przypadku oleju kilka kropel) produktu, by liście błyszczały. Rośliny o ozdobnych liściach warto też przecierać skórką banana. Pamiętaj, by usunąć ewentualne resztki owocu, które mogą przyciągnąć niechcianych lokatorów.

Nawóz z bananów, nawóz z drożdży. Które rośliny możesz nim podlewać?

Nie każdy domowy nawóz można traktować jako mieszankę uniwersalną. Fusy po kawie świetnie sprawdzają się w przypadku roślin kwasolubnych, z kolei skorupki jajek lepiej stosować w ogrodzie lub do nawiezienia takich roślin, jak lawenda, bluszcz czy sansewieria, innym kwiatom mogą bowiem zaszkodzić. Lepiej też nie podlewać roślin mlekiem czy piwem. Podczas przygotowywania tych naturalnych nawozów zwróć uwagę na zapotrzebowania roślin. Pamiętaj też, że zima to nie najlepszy moment na nawożenie roślin miksturami przyspieszającymi ich wzrost – powodem jest zbyt mała ilość światła.

  • Nawóz z bananów: wzbogaci rośliny w potas, fosfor, a także magnez, wapń czy kwas krzemowy. Poprawia efektywne pobieranie wody, korzystnie wpływa na system korzeniowy, pobudzi kwitnienie. Świetnie sprawdzi się do nawożenia storczyków, skrzydłokwiatów, róż, ale też roślin o zielonych liściach.
  • Nawóz z drożdży: zawiera potas, magnez, fosfor, witaminy z grupy B, żelazo. Przyspiesza wzrost roślin, korzystnie wpływa na korzenie. Wspomaga też rośliny w walce z chorobami grzybowymi i szkodnikami. Sprawdzi się zarówno w ogrodzie (do podlewania pomidorów, ogórków czy róż), jak i w domu, w szczególności roślin kwitnących.
  • Nawóz z żelatyny: to doskonałe źródło azotu. Korzystnie wpływa na wybarwienie liści, a także ich gęstość i pokrój. Z tego względu najlepiej stosować go do podlewania roślin o ozdobnych liściach, takich jak monstery, fikusy, filodendrony czy zamiokulkasy.
  • Nawóz z fusów: zarówno mieszanki przygotowywane na bazie fusów po kawie, jak i te zawierające herbatę, nadają się do roślin preferujących podłoże lekko kwaśne. Najlepiej podlewać nimi paprocie, alokazje, draceny, fikusy, monstery. Większość roślin doniczkowych preferuje podłoże o bardziej kwaśnym odczynie.
Więcej o: