Czekolada jest dobra na wątrobę

Zaskakujące wyniki badań.

Czekolada o dużej zawartości kakao powinna być zalecana pacjentom z marskością wątroby - wynika z badań hiszpańskich naukowców.

Na czym polega zdrowotne działanie czekolady? Zwykle po posiłku zwiększa się ciśnienia w jamie brzusznej. Jest to zagrożenie dla osób z marskością wątroby - może prowadzić do pękania naczyń krwionośnych. Tymczasem po zjedzeniu czekolady zaobserwowano mniejszy wzrost ciśnienia w jamie brzusznej.

Naukowcy podejrzewają, że dzieje się tak za sprawą przeciwutleniaczy zawartych w kakao. Pomagają one w rozluźnieniu mięśni gładkich naczyń krwionośnych. Zaobserwowano, że 21 pacjentów, którzy mieli zaawansowaną marskość wątroby po podaniu czekolady miała wyraźnie mniejsze nadciśnienie wrotne (najczęstszy objaw marskości wątroby, więcej czytaj tutaj>>> ). Jedzenie białej czekolady nie dało takich efektów.

Badania pokazują wyraźny związek między jedzeniem ciemnej czekolady a nadciśnieniem wrotnym i pokazuj możliwość poprawy samopoczucia pacjentów z marskością wątroby- mówi Mark Thursz, profesor hepatologii w London's Imperial College.

Marskość wątroby spowodowana jest przez nadużywanie alkoholu, zbyt tłustą dietę lub czynniki genetyczne. Obecnie leczenie marskości wątroby koncentruje się na spowalnianiu postępów choroby.

doro

ZAPRASZAMY NA DESER.PL || FACEBOOK || WYKOP

Więcej o: