Mało który z mieszkańców Polski postawiłby kiełbasę w pierwszym szeregu elementów światowej kuchni, obok krewetek czy ostryg. Jak się okazuje - jest to błąd. Amerykańscy restauratorzy i smakosze nie postrzegają 'kielbasa' jako ciężkiego i tłustego kąska, kojarzącego się ze "zwyczajną" sprzedawaną w mięsnym na rogu. Według nich, jest takim delikatesem, że zasługuje na pierwsze miejsce rankingu przysmaków.
Oczywiście, jurorzy zaznaczyli, że chodzi o domową, najwyższej jakości kiełbasę, najlepiej delikatnie zgrillowaną. "Kawałek świnki delikatny i kruchy, lekko podsmażony na grillu to najbardziej pożądany smak na Ziemi. Nikt nie wymyślił niczego lepszego" podsumował Michael Anthony z magazynu kulinarnego "Saveur".
Polska kiełbasa pokonała m.in ostrygi, sushi, homary i pizzę. "Saveur" wyróżnił także kolendrę, bazylię, dżem kaya (z jajek i mleka kokosowego, kolorowany na zielono wyciągiem z liści pandanu), pomidory, a także ruskie pierogi (skądinąd, także tradycyjny element naszej kuchni).
W pełni zgadzamy się z osądem amerykańskich krytyków kulinarnych, i z tęsknotą spoglądamy na kalendarz. Oczekując na sezon na kiełbaskę z grilla.
Red. K.