Ogórek to warzywo, które jest bardzo często uprawiane w naszych ogrodach. Odpowiednia pielęgnacja i podlewanie sprawi, że zbiory będą obfite. Okazuje się, że ogromne znaczenie ma przechowywanie tego produktu. Nieodpowiednie może przyczyniać się do szybszego psucia żywności. Warto sprawdzić, czy nie popełnia się błędów i stosować do kilku zasad.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby dłużej utrzymać świeżość ogórków, ciekawym sposobem jest umieszczenie ich w wodzie pionowo, ogonkami do dołu i przechowywanie w lodówce. Należy pamiętać, by codziennie zmieniać wodę. Warzywa powinny zachować świeżość nawet do miesiąca. Zawartość wody w ogórkach szklarniowych wynosi około 96 procent, dlatego bardzo istotne jest przechowywanie ich w niskiej temperaturze, najlepiej od 0 do 15 stopni. Dobrze sprawdzi się włożenie ich do ceramiki i schowanie w ciemnej, chłodnej piwnicy.
Żeby ogórki mogły jak najdłużej zachować świeżość, warto stosować się do kilku zasad.