Jak prawidłowo przechowywać ogórki? Nie kładź ich obok tych produktów, a będą dłużej świeże

Sezon na ogórki dobiega końca. Wielu ogrodników może w tym roku cieszyć się bogatymi zbiorami. Wrzesień to dobry czas na szykowanie przetworów na zimę. Okazuje się, że odpowiednie przechowywanie ogórków może przedłużyć ich świeżość. Dowiedz się, co zrobić, żeby się szybko nie psuły.

Ogórek to warzywo, które jest bardzo często uprawiane w naszych ogrodach. Odpowiednia pielęgnacja i podlewanie sprawi, że zbiory będą obfite. Okazuje się, że ogromne znaczenie ma przechowywanie tego produktu. Nieodpowiednie może przyczyniać się do szybszego psucia żywności. Warto sprawdzić, czy nie popełnia się błędów i stosować do kilku zasad.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Jak dłużej utrzymać świeże ogórki? Dowiedz się, czy ogórki można trzymać w wodzie

Aby dłużej utrzymać świeżość ogórków, ciekawym sposobem jest umieszczenie ich w wodzie pionowo, ogonkami do dołu i przechowywanie w lodówce. Należy pamiętać, by codziennie zmieniać wodę. Warzywa powinny zachować świeżość nawet do miesiąca. Zawartość wody w ogórkach szklarniowych wynosi około 96 procent, dlatego bardzo istotne jest przechowywanie ich w niskiej temperaturze, najlepiej od 0 do 15 stopni. Dobrze sprawdzi się włożenie ich do ceramiki i schowanie w ciemnej, chłodnej piwnicy. 

Jak przechowywać ogórki świeże? Uważaj, żeby nie popełnić błędu

Żeby ogórki mogły jak najdłużej zachować świeżość, warto stosować się do kilku zasad.

  1. Nie przechowuj ogórków w temperaturze pokojowej. Sprzyja to szybkiemu ulatnianiu się wody i przyspiesza psucie.
  2. Nie przechowuj ich razem z innymi owocami i warzywami, w szczególności obok jabłek, bananów, melonów i pomidorów. Inaczej szybko się popsują. 
  3. Jeśli trzymasz ogórki w lodówce, odsuń je od tylnej ściany urządzenia. Powoduje to przymarzanie warzyw, przez co szybko przestaną nadawać się do spożycia. Najlepiej umieść je w dolnej szufladzie.
Więcej o: