12 najdziwniejszych potraw z kuchni molekularnej idealnych na Święta

Kuchnia molekularna to kuchnia inspirowana jedzeniem dla kosmonautów, która w przyrządzaniu potraw bezwstydnie korzysta z metod laboratoryjnych oraz możliwie najlepszych składników. Jej głównym zdaniem jest postawienie naszych oczekiwań wobec klasycznych potraw do góry nogami, jednocześnie zachowując szacunek dla tradycji. Oto 12 potraw, które brzmią niedorzecznie, a smakują genialnie.
fot. wikimedia commons fot. wikimedia commons fot. wikimedia commons

Łosoś z lukrecją

Szalone połączenie słodkiego ze słonym. Łosoś i lukrecja to połączenie, któremu nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyszło do głowy. A jednak Heston Blumenthal uczynił z tego dania prawdziwy rarytas i symbol swojej 3-gwiazdkowej restauracji "The Fat Duck". Danie to nic innego jak łosoś w skorupce z żelu lukrecjowego podany z majonezem z karczocha i wanilii - to się nazywa "twist" na klasycznie podanej rybie. Kto wie czy dzięki takim przepisom za 20 lat przy stole wigilijnym nie zasiądziemy do czipsów ze śledzia z cebulką, pianki z karpia i barszczu w cieście na pierogi ze smarowidłem z kapusty i grzybów w formie żelu?

10 dań, które nie przeszłyby wam przez gardło. Paskudne! [ZDJĘCIA] >>>

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

Śledź z watą cukrową

Maleńki smażony śledź pokryty... watą cukrową. Nic dodać, nic ująć.

To jak kłębek kurzu, który znalazłeś pod łóżkiem, tylko pyszny - Anthony Bourdain

ZOBACZ >>

fot. wikimedia commons fot. wikimedia commons fot. wikimedia commons

Lody o smaku jajek na bekonie

Marzeniem każdego dziecka jest wcinanie lodów na śniadanie. Czemu nie? Bo to niezdrowe? A co powiecie na lody o smaku jajecznicy na bekonie?

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

Owsianka ze ślimaków

Podstawowy skład oraz koncepcja tego dania większość pewnie przyprawią o mdłości. A jednak szczęściarze, którzy mieli okazję go spróbować tego delikatesu nie posiadają się z zachwytu. Co znajdziemy na talerzy oprócz dwóch wspomnianych składników? Odrobinę bulionu ze ślimaków, masło pietruszkowe, dojrzewającą szynkę i cieniutkie strzępki kopru włoskiego. Oto jak przygotować to szalone danie:

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

Kaczka w pomarańczy

A oto wersja klasycznej kaczki z pomarańczami wywrócona do góry nogami. Ta potrawa to kulka pasztetu z kaczych wątróbek oraz win: białego i czerwonego Porto, Madery i tymianku zawinięta w żelową skórkę ze skoncentrowanego soku z pomarańczy, olejku pomarańczowego, glukozy i żelatyny. Taką imitację pomarańczy z drobiowym miąższem podaje się z krążkami z kaczej piersi w panierce z sosu pieczeniowego i suszonej skórki z pomarańczy oraz plasterkami selera w posypce z czarnej trufli. Na tym jednak nie koniec, bo w skład zestawu wchodzi też chrupiący czips z prażonej kaczej skóry, przypominający wierzch kaczki po pekińsku.

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

"Wypij mnie!"

Dla dzieciaków Święta to przede wszystkim słodycze. Karmelki, landrynki, strzelające cukierki, żelki, galaretki w czekoladzie - im dziwniejsze tym lepsze. A co powiecie na jadalną wersję fikcyjnego napoju z etykietą "Wypij mnie!" z książki Lewisa Carrolla pt. "Alicja w krainie czarów"? Taki łakoć obudzi wewnętrzne dziecko nawet w największym ponuraku. Cały wic polega na tym, żeby w trakcie picia trunku podniebienie rozróżniło pięć książkowych smaków napoju (toffi, tost z masłem, ciasto z wiśniami, budyń oraz indyk) zaraz po sobie, a nie na raz. Hestonowi Blumenthalowi udało się taki efekt osiągnąć. Zobaczcie sami:

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

Kandyzowana wisienka?

To danie to na pozór zwykły deser - wisienka w skorupce z białej czekolady. W rzeczywistości wisienka w miękkiej skorupce z zastygniętego tłuszczu z szynki iberyjskiej. To danie jest dziełem pioniera kuchni molekularnej, genialnego Ferrana Adrii, założyciela nieistniejącej już legendarnej restauracji El Bulli. ZOBACZCIE TUTAJ jak danie smakowało Tony' emu Bourdainowi.

fot. wikimedia commons fot. wikimedia commons fot. wikimedia commons

Gorąco-zimna

Zarówno Polacy, jak i Anglicy bardzo cenią sobie herbatę. Zimą pijemy ją gorącą, zaś latem zimną. Blumenthal połączył te dwie wersje popularnego napoju w jedną, która dostarcza wrażeń zimna i gorąca przy jednym łyku.

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

Jadalne kawa i papierosy

Po takiej ilości jedzenia z jaką mamy do czynienia w trakcie Świąt jedyne co jest w stanie powstrzymać nas przed zaśnięciem to kawa. I papierosy. Co powiecie na 2 w 1? I to w formie deseru. Przed wami budyń kawowy aromatyzowany tytoniem Marlboro. ZOBACZCIE TUTAJ jak danie smakowało Tony' emu Bourdainowi, ponieważ to na jego cześć zostało przyrządzone.

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

Werther's "Original"

RedB Święta od zawsze kojarzyły się z cukierkami Werther's Original, które co roku na Gwiazdkę dostawał od babci. Właśnie dlatego wybrał m. in. to danie, które na pozór wygląda jak mleczna landrynka, ale w rzeczywistości to... surowe żółtko jaja owinięte w skorupkę z karmelu. ZOBACZ

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

"Oranżada" z marchewki lżejsza od powietrza

To byłby idealny napój świąteczny dla wszystkich dzieciaków, które za żadne skarby nie tkną kompotu z suszu. To danie o piankowej konsystencji i mieszance smaków owoców i warzyw (mandarynek i zdrowiutkiej marchwi). W dodatku lżejsze od powietrza. Co to oznacza? Po pierwsze, że dosłownie rozpływa się w ustach ułamki sekund po tym, jak tam trafi oraz, że wystarczy "napój" powąchać, żeby zniknął z talerza i powędrował prosto do nosa. Jednym słowem: zachowaj ostrożność. Idealne z perspektywy zarówno dziecka, jak i rodzica - pyszne, zdrowe i zupełnie szalone. Zatem i wilk syty i owca cała.

fot. youtube.com fot. youtube.com fot. youtube.com

Śnieżki

Czym byłyby Święta bez śniegu? No cóż, wszystko wskazuje na to, że w tym roku przekonamy się o tym na własnej skórze. Na szczęście z pomocą przychodzi geniusz, który na osłodę proponuje jadalne śnieżki. Z czego są zrobione? Z opiłków schłodzonej ciekłym azotem lemoniady, które uformowano tak, aby przypominały kulę śniegu z niespodzianką. Jaką? Środek wypełniony truskawkami, cytryną i aromatem różanym.

Szkło, proszek, poduszki. Od jedzenia czego mogą być uzależnieni ludzie? [ZOBACZ] >>

Więcej o: