Gotowane parówki niebezpieczne dla zdrowia? Badania wskazują, że dzieci nie powinny ich jeść

Parówki i kiełbaski, tak lubiane przez dzieci i dorosłych w każdym wieku, mogą być śmiertelnie niebezpieczne dla zdrowia. Naukowcy zbadali związek pomiędzy jedzeniem kiełbasek a rozwojem różnych - często śmiertelnych - chorób. Wyniki są bardzo niepokojące.

Lubicie podsmażone kotlety? Zdarza się wam wybrać rodziną na hamburgery? A może co jakiś czas zjadacie "niewinnego" hot-doga? Być może jesteście fanami podsmażonych kiełbasek i parówek? Jeśli chcecie, to możecie się nimi dalej truć - sami. Ale nie dawajcie ich swoim dzieciom. Naukowcy sprawdzili, jaki wpływ mają tego rodzaju mięsa na zdrowie dzieciaków. Wyniki są naprawdę przerażające.

Wpływ parówek i kiełbas na zdrowie dzieci

Badacze z Uniwersytetu w Północnej Karolinie w Chapell Hill pod lupę wzięli wpływ różnych rodzajów mięs na zdrowie dzieci. Badali nie tylko same dzieciaki, ale również kobiety w ciąży. 

Naukowcy porównali dane o 234 dziecięcych pacjentów z chorobami nowotworowymi (w tym 56 z białaczką oraz 45 z guzami mózgu) oraz grupę kontrolną składającą się z 206 osób z Denver w Kolorado. Porównania przeprowadzono w zasięgu tej samej populacji, przy czym grupę kontrolną wybrano w sposób losowy, tak by wykluczyć ryzyko tendencyjnego doboru badanych. Dane o pacjentach onkologicznych zaczerpnięto ze szpitalnych rejestrów z tego samego stanu. 

Grupę kontrolną dobrano także na podstawie miejsca zamieszkania oraz czasu pobytu w danym miejscu pokrywającego się z datami postawienia diagnozy u wybranej grupy wiekowej.

Co się okazało po badaniach? Otóż nic dobrego - zwłaszcza, jeśli chodzi o parówki i kiełbaski, podsmażone lub podgotowane.

Kobiety w ciąży, które regularnie, mniej więcej raz w tygodniu, spożywały kiełbaski lub parówki - np. podsmażone lub w postaci hot doga - miały w sposób statystycznie istotny większe szanse, że ich nienarodzone jeszcze dzieci zachorują na guza mózgu. 

Dzieci, które spożywały podobne kiełbaski raz w tygodniu lub częściej, 20 proc. częściej zapadały na raka jelita grubego. Wcześniejsze badania alarmowały już, że tego rodzaju mięso ma katastrofalny wpływ na zdrowie dzieci. 12 kiełbasek w miesiącu to aż 6 razy większe ryzyko zapadnięcia na białaczkę. Hot dogi spożywane przez dzieci zwiększają ryzyko rozwoju guza mózgu i chłoniaka.

Badanie zgłoszono w sierpniu 1993 roku, wyniki zatwierdzono w listopadzie tego samego roku.

Dlaczego kiełbaski są tak szkodliwe dla zdrowia?

Wszystkiemu winne są azotany i azotyny w mięsie. Podczas podgrzewania przekształcają się w nitrozoaminy, które mają działanie rakotwórcze. Lekarze od dawna alarmują, że ludzie nie powinni jeść podsmażanego mięsa, a kolejne badania tylko potwierdzają tę tezę.

Skąd azotany i azotyny w mięsie? Same azotany występują również w warzywach, ale to mięs dodawane są często ich syntetyczne substytuty. Dzięki nim mięso ma smakowity, różowy kolor. Po podgrzaniu i przetworzeniu mięsa wywołują spustoszenie w przewodzie pokarmowym, i jak się teraz okazuje - również w innych organach w ciele.

Jak można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka?

Podstawową metodą jest tutaj oczywiście odstawienie mięsa i przestawienie się na jego sybstytuty wegetariańskie. Ponieważ jednak wielu ludzi zwyczajnie nie jest w stanie tego zrobić, pozostaje wyszukiwać takie źródła mięsa, które będą zaufane - nie naszpikowane chemią i antybiotykami, w 100 proc. złożone z danego rodzaju mięsa, bez konserwantów, barwników i polepszaczy smaku.

Dzieciom zaś dawajcie jak najrzadziej smażeninę - nie tylko hot dogi, ale również mięso z grilla czy hamburgery.