Przypomina prawdziwka i podgrzybka, ale lepiej go nie zbieraj. Możesz tego gorzko pożałować

W polskich lasach pojawia się coraz więcej grzybów i coraz więcej ludzi wyrusza na zbiory. Jeden z gatunków, którego często można spotkać w rodzimych lasach, łudząco przypomina prawdziwka. Jeśli go zbierzesz, czeka cię bardzo niemiła niespodzianka. Jak go rozpoznać?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli wybierasz się na grzybobranie, musisz zachować szczególną ostrożność. Pamiętaj, żeby nigdy nie zbierać gatunków, co do których nie masz 100% pewności. Może się to skończyć bardzo źle. Niektóre niejadalne grzyby wyglądają łudząco podobnie do jadalnych okazów. Tyczy się to m.in. goryczaka żółciowego, który wygląda prawie jak prawdziwek, ale czasem jak podgrzybek brunatny.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Jak rozpoznać goryczaka żółciowego? Często mylimy go z innym grzybem

Goryczak żółciowy to grzyb, którego możemy spotkać zarówno w Europie, jak i Azji i Ameryce Północnej. Wyglądem przypomina borowika szlachetnego i podgrzybka brunatnego. Jego kapelusz z czasem zmienia swój kształt, dzięki czemu łatwiej go rozpoznać. Na początku jest półkolisty, następnie staje się nieco bardziej wypukły, aby w finalnym stadium stać się w pełni rozpostarty.

Podobnie do borowika, pod kapeluszem nie znajdziemy blaszek. Grzyb wyróżnia się brązowym kolorem. Trzonek jest za to znacznie jaśniejszy, często przybiera żółtawe barwy. Co więcej, może mieć różne kształty. Niektóre okazy mogą być bardziej smukłe, a inne bardziej przypominają cylinder. Niektórzy mylą go z borowikiem szatańskim, zwanym także "szatanem". Rzadko kiedy można go jednak spotkać w naszym kraju. 

Czy goryczak żółciowy jest trujący? Dowiedz się, czy można go jeść

Wiele osób uważa, że goryczak żółciowy jest trujący. To jednak nie do końca prawda. W rzeczywistości grzyb nie wykazuje takich właściwości. Mimo to nie powinno się go jeść. Dlaczego? Wszystko przez jego specyficzny gorzki smak. Nawet odrobina goryczaka może kompletnie zrujnować przyrządzane potrawy. Co gorsza, w niektórych przypadkach jego spożycie jest w stanie wywołać przykre dolegliwości żołądkowe. Z tego powodu nigdy nie zabieraj go z lasu.

Więcej o: