Kapusta kiszona nigdy więcej nie wyjdzie gorzka! Zastosuj złotą zasadę trzech składników

Kiszona kapusta cieszy się sporą popularnością w naszym kraju. Wiele osób decyduje się kupić ją w sklepie, jednak równie dobrze można przygotować ją samemu. Poznaj nietypowy trik, dzięki któremu kiszonka zawsze wyjdzie idealnie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak ukisić kapustę, żeby miała idealny smak? Czasami zdarza się, że kiszonka stanie się zdecydowanie zbyt gorzka. Można temu zaradzić, dzięki prostemu trikowi. Poznaj przepis na idealny dodatek do obiadu i zapomnij o kupowaniu go w sklepie.

Zobacz wideo Słoik ze zdrowiem - domowa kapusta kiszona

Przepis na idealną kiszoną kapustę. Będzie gotowa już po tygodniu

Przepis na kiszoną kapustę wcale nie jest skomplikowany. Pamiętajmy jednak, że przygotowanie większej ilości przysmaku będzie trwało zdecydowanie dłużej. Mniejsze porcje można kisić zdecydowanie krócej, nawet zaledwie tydzień. Jak przygotować idealną kiszoną kapustę? Poznaj babciny przepis.

Wiele osób decyduje się wzbogacić smak kiszonki różnymi dodatkami. Przeważnie są to  liście laurowe, ziele angielskie, koper lub kawałki jabłka. Jeśli jednak zależy ci na tradycyjnym smaku potrawy, wystarczy użyć 3 składników: 40 g soli, 2 kg kapusty i 100 g marchewki. Jak przygotować idealny przysmak? Poznaj przepis. Na początek przygotuj warzywa. Obierz i umyj marchewkę i pozbądź się głąba oraz zewnętrznych liści kapusty. Następnie:

  • Poszatkuj kapustę na drobne kawałki.
  • Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach.
  • Układaj warzywa warstwami w beczce lub misce.
  • Każdą z warstw delikatnie posypuj solą.
  • Nie wypełniaj całego naczynia. Kapusta puści soki, przez co zwiększy objętość kiszonki.
  • Ugnieć składniki i przykryj wylot deską.
  • Tak przygotowany przysmak postaw w ciepłym miejscu na około tydzień. Pamiętaj, im mniejsze porcje, tym szybciej będzie gotowa do spożycia.

Kiszona kapusta stała się gorzka? Uratuj ją dzięki nietypowemu trikowi

Co zrobić, żeby kiszonka miała idealny smak? Wystarczy zastosować jeden trik, a nie stanie się gorzka. Po zakupie kapusty nie zabieraj się od razu za jej szatkowanie. Pozwól warzywu odstać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej kilka dni. W ten sposób znikną z niej chlorofil oraz siarka, które mogą mieć negatywny wpływ na zapach i smak dania. Ten sam trik możesz wykorzystać również po ukiszeniu kapusty. Przenieś kiszonkę do zacienionego pomieszczenia, którego temperatura nie przekracza 15 stopni. Po kilku dniach odzyska swój kultowy smak.

Więcej o: