Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak ukisić kapustę, żeby miała idealny smak? Czasami zdarza się, że kiszonka stanie się zdecydowanie zbyt gorzka. Można temu zaradzić, dzięki prostemu trikowi. Poznaj przepis na idealny dodatek do obiadu i zapomnij o kupowaniu go w sklepie.
Przepis na kiszoną kapustę wcale nie jest skomplikowany. Pamiętajmy jednak, że przygotowanie większej ilości przysmaku będzie trwało zdecydowanie dłużej. Mniejsze porcje można kisić zdecydowanie krócej, nawet zaledwie tydzień. Jak przygotować idealną kiszoną kapustę? Poznaj babciny przepis.
Wiele osób decyduje się wzbogacić smak kiszonki różnymi dodatkami. Przeważnie są to liście laurowe, ziele angielskie, koper lub kawałki jabłka. Jeśli jednak zależy ci na tradycyjnym smaku potrawy, wystarczy użyć 3 składników: 40 g soli, 2 kg kapusty i 100 g marchewki. Jak przygotować idealny przysmak? Poznaj przepis. Na początek przygotuj warzywa. Obierz i umyj marchewkę i pozbądź się głąba oraz zewnętrznych liści kapusty. Następnie:
Co zrobić, żeby kiszonka miała idealny smak? Wystarczy zastosować jeden trik, a nie stanie się gorzka. Po zakupie kapusty nie zabieraj się od razu za jej szatkowanie. Pozwól warzywu odstać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu przez co najmniej kilka dni. W ten sposób znikną z niej chlorofil oraz siarka, które mogą mieć negatywny wpływ na zapach i smak dania. Ten sam trik możesz wykorzystać również po ukiszeniu kapusty. Przenieś kiszonkę do zacienionego pomieszczenia, którego temperatura nie przekracza 15 stopni. Po kilku dniach odzyska swój kultowy smak.