Co robić, by nie jeść słodyczy? Wprowadź cztery nawyki, a zachcianki szybko znikną

Sporadyczne sięgnięcie po słodki napój czy batonik to nie zbrodnia. Problem pojawia się wtedy, gdy przekąski zaczynają dominować. Nadmiar cukru w diecie prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Co robić? W poskromieniu apetytu na słodkości pomogą te cztery zasady.

Ciągła ochota na słodycze może mieć różne źródła, a przyczyna tkwi zarówno w diecie, jak i samym organizmie. Nieodpowiednio zbilansowane posiłki, niedobór składników odżywczych, zaburzenia hormonalne, stres i przemęczenie mogą wpływać na zwiększenie ochoty na słodkie przekąski i napoje. Nadmiar cukru może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Zanim jednak zaczniesz wprowadzać zmiany w jadłospisie i wykluczysz cukier z diety, skonsultuj się z dietetykiem i lekarzem. Zrób też badania, by wykluczyć ewentualne problemy zdrowotne.

Więcej podobnych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Czy słodycze rzeczywiście są tak złe? Dietetyczki rozwiewają wszelkie wątpliwości

Jak odzwyczaić się od cukru i słodyczy? Przyjrzyj się jadłospisowi

Nadmiar cukru w diecie szkodzi i to nie tylko ze względu na ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca czy problemów z jelitami i stanami zapalnymi. W sporadycznym sięgnięciu po słodkości nie ma niczego złego. Ale częste i regularne sięganie po słodycze może prowadzić do uzależnienia i kłopotów ze zdrowiem. To dlatego warto przyjrzeć się diecie i samemu organizmowi. Niektórzy dietetycy, jak Susan Yanowski z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, uważają, że przyczyną zwiększonego apetytu na słodycze może być m.in. niedobór magnezu. To dlatego w ograniczeniu apetytu na cukier kluczowe jest odpowiednie zbilansowanie diety. W ułożeniu jadłospisu pomogą dietetycy. W pierwszej kolejności zwróć uwagę na ilość warzyw i owoców, białka i tłuszczy roślinnych. Zrezygnuj z przetworzonej żywności, białego pieczywa, a przede wszystkim słodzonych napojów. Wybierz chude mięso, ryby, nasiona warzyw strączkowych i produkty pełnoziarniste, bogate zarówno w składniki odżywcze, jak i błonnik. Co jeszcze?

Jak powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Zastosuj się do tych czterech zasad

By poskromić apetyt na słodycze, zwróć uwagę zarówno na to, co jesz, jak i na wielkość porcji. Ważne, by jeść częściej, ale mniejsze porcje. To pomoże uniknąć spadkom poziomu cukru, a w konsekwencji zarówno ograniczyć podjadanie, jak i sięganie po słodkości. Co jeszcze radzą dietetycy?

  1. Pij przede wszystkim wodę, ok. 2 litry dziennie, i zrezygnuj z soków w kartonie, napojów gazowanych i słodzonych syropów.
  2. Jeśli najdzie cię ochota na słodycze, sięgnij po świeże warzywa (np. marchewkę), sok warzywno-owocowy, owoce świeże lub suszone, bakalie lub kefir. Pamiętaj też, by nie przesadzać z wielkością porcji.
  3. Spożywaj produkty bogate w błonnik pokarmowy. Poza owocami i warzywami, wzbogać dietę także w pieczywo i makarony pełnoziarniste, kaszę, otręby czy płatki zbożowe, które na dłużej zaspokoją głód i tym samym zmniejszą chęć na podjadanie między posiłkami.
  4. Zrezygnuj ze słodzenia kawy, herbaty i napojów cukrem. Wybierz ksylitol, erytrol lub stewię.

Pamiętaj, by zmiany wprowadzać stopniowo. Nagłe zrezygnowanie z cukru i słodyczy, szczególnie gdy do tej pory dieta była w nie bogata, może prowadzić do nerwowości, zmęczenia i sprawi, że szybko wrócisz do starych nawyków. Zamiast słodzić trzema łyżeczkami, zacznij wsypywać jedną. Słodki batonik wymień na gorzką czekoladę.

Więcej o: