Więcej o:

dżem

Wypowiedzi na forum o:

dżem

  • Dżem/konfitura - help!

    Kiedy przestać smażyć dżem z malin? Proporcje mniej więcej 0,5kg cukru na kg owoców, smaży się już 2 godziny i nadal rzadki. Kiedy zaprzestać?

  • Śliwki węgierki dżem?

    Kupiłam na dżem ale są mało dojrzałe. Ryzykować robienie dżemu czy zjeść?

  • Re: Dżem/konfitura - help!

    Próba talerzyka zrób: daj łyżeczkę dżemu na talerzyk bardzo schłodzony w zamrażalniku (kilkanaście minut), odczekaj aż wystygnie. Jeśli ma konsystencję ok, to możesz dżem dawać do słoików Jeśli nie to przerwij, odstaw dżem do lodówki i jutro smaż dalej

  • Dżem z borówek

    Będę smażyć dżem z borówek, po raz pierwszy. Dodać dżemix czy lepiej nie dodawać? Jak myślicie?

  • dżem z mirabelek, pytań kilka

    robię dżem z mirabelek i o ile praktycznie nie używam w domu cukru, tak do dżemu muszę, żeby się nie zepsuło (a może wcale nie muszę?). no i te mirabelki są tak kwaśne, że bez dodatku cukru chyba się nie da tego z przyjemnością zjeść. Macie jakieś sposoby na mirabelki, żeby podkręcić smak? No i

  • Re: Dżem/konfitura - help!

    Niestety nie wiem. Ale mój ostatnio kupiony dżem z Malin/book ( domowy ???) też jest dość rzadki choć córce smakuje.

  • Re: Dżem/konfitura - help!

    A ja lubię jak są różne tekstury, pestki mi zatem nie przeszkadzają :) ale jaka magia: napisałam posta i dżem zaczął gęstnieć! Potęga ematki.

  • dżemy

    Poszukuję dżemu bez pestek i bez twardych owoców. Jaki możecie mi polecić, z tych łatwo dostępnych w sklepie. Kiedyś były takie dżemy firmy Andros (np.: gruszka z wanilią), ale już dawno ich nie widziałam w sklepie.

  • zdrowy dżem

    chciałabym zrobić dżem, truskawkowy może z dodatkiem rabarbaru, malinowy, morelowy - smak nie ma znaczenia. Nigdy nie robiłam dżemu i trochę przeraża mnie ilość cukru pojawiająca się w każdym przepisie. Staram się nie używać cukru, a tu ilości są przerażające. Da się zrobić zdrowy dżem? - może być

  • Dżem

    Czy to prawda, że jak się włoży do słoiczka dżemu oblizaną łyżeczkę, to dżem szybciej się popsuje, ze względu na enzymy tudzież bakterie? :) Przypomniało mi się to, bo właśnie jem dżem i zastanawiam się, czy lecieć po nową łyżeczkę :) -- "Co to jest kokieteria? Można by chyba powiedzieć, że jest to