Więcej o:

bigos

Wypowiedzi na forum o:

bigos

  • Prosty bigos

    Dostałam litrowy słoik kapusty kiszonej z grzybami. Zamarzył mi się własnoręczny bigos, a jestem noga z gotowania. Poratujcie prostym przepisem tak żeby był kwaśny i tradycyjny, z jakims dobrym mięskiem. Dziękuję :)

  • Re: Prosty bigos

    Prawdziwy bigos nie potrzebuje koncentratu pomidorowego.

  • Re: Prosty bigos

    Bigos tłusty wcale nie jest niezdrowy, wprost przeciwnie.

  • Re: Prosty bigos

    Absolutnie żadna breja. Bigos trzeba dwa razy odgrzewać by był smaczny.

  • Re: Prosty bigos

    koncentrat pomidorowy raczej nie był znany w kuchni staropolskiej...z ktorej bigos się wywodzi.

  • Re: Prosty bigos

    Ja się wyłamę bo za chudym mięsem nie przepadam i wcale nie uważam go za zdrowsze. Bigos robie zazwyczaj na podsmażonym boczku wędzonym i swojskiej kiełbasie. Czasami dodaje jeszcze wieprzowiny. Do tego kapusta 50:50 kiszona z marchewka i biała. Liść laurowy, ziele angielskie, sól pieprz, kminek.

  • Re: Prosty bigos

    Co byś nie wrzuciła do gara, gotuj 3 dni. A najlepiej zamrozić i będziesz mieć na nowy rok. Bigos musi się długo gotować i to jest najważniejsza zasada.

  • Re: Prosty bigos

    Dla mnie istnieje tylko ten: -- Rób co możesz i może to wystarczy, bo Jak nie ma rakiet, to nie trzeba tarczy.

  • Podajcie mi przepis na bigos,

    taki dobry bigos, ktory da sie ugotowac w kilka godzin. Wstawilam dzis rano... chcialam gotowac do soboty/ niedzieli.... Zostawiłam gar na gazie i wyszlam ( dzieci - nastolatki - byly w domu). Wracam a tam juz prawie polowa bigosu zjedzona... mąz i dzieci się "poczestowaly" i twierdzą, ze dobre na

  • Re: Prosty bigos

    Tradycyjne proporcje to wlasnie kilo miesa na kilo kapusty. Cale dziwcinstwo jeczalam mamie, by dawala mniej miesa, przez to mieso bigosu nie jadlam. Za to wcinam kapuste z grzybami. Teraz robie sama, daje 10deko kielbaski na kilo kapusty I wychodzi idealnie!