Przetwory z ogórków to punkt obowiązkowy podczas wykonywania zapasów na zimę. Choć ich wykonanie jest banalnie proste, nie zawsze udają nam się idealnie. Co robić, by ogórki były twarde i smaczne? Jak układać ogórki w słoiku? Jeśli zadajesz sobie te pytania, przydadzą ci się te porady.
Kiszenie ogórków nie jest trudne ani skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasadach. Pamiętaj, żeby w sklepie wybierać twarde, jędrne i świeże ogórki gruntowe. Nie powinny mieć przebarwień ani uszkodzeń. Do kiszenia potrzebujesz 2 kg ogórków, 2 główki czosnku, sporej wielkości pęczek kopru, kawałek korzenia, liście chrzanu oraz 2 litry wody i 4 łyżki soli kamiennej.
Dodatek chrzanu sprawi, że ogórki po ukiszeniu będą twarde i jędrne. Pamiętaj, żeby po zakręceniu wieczek odwrócić słoiki do góry dnem i przykryć je ściereczką. Dzięki temu z pewnością się zawekują. Pilnuj też, by ogórki były ułożone ciasno — im ciaśniej, tym lepiej!
Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebny będzie 1 kg ogórków, 4 gałązki kopru, 5 ząbków czosnku, kawałek chrzanu i 1 łyżka soli na litr wody. W dużym słoju należy układać naprzemiennie przyprawy i ogórki. Następnie całość zalewamy lekko przestudzoną wodą z dodatkiem soli i obciążamy na wierzchu np. mniejszym słoikiem z wodą lub talerzem. Jeść możemy je już po około 2-3 dniach. Po 7 dniach ogórki zaczną się kisić.
Chcąc zatem przygotować ogórki małosolne na zimę, układamy je pionowo i ścisło w słoikach, jasną końcówką do góry. Zalewamy je wówczas nie letnią, a zimną zalewą i szczelnie zakręcamy.
Oprócz kiszonych czy małosolnych, na zimę warto też przygotować zapas ogórków w zalewie miodowej. Przepis jest banalnie prosty. Przygotuj 2 kg ogórków, czosnek, gorczycę białą i gałązki kopru, ziele angielskie, liście laurowe, kawałek korzenia chrzanu i 2 małe cebule. Do zalewy będziesz potrzebować 4 szklanek wody, szklanki octu, 2 płaskich łyżek soli, 2 łyżki cukru i 4 łyżki miodu.