Ogórki na zimę na różne sposoby. Sprawdzone przepisy i triki. Z nimi zawsze wyjdą pyszne i chrupiące!

Lato to nie tylko czas na wakacyjne urlopy i cieszenie się słońcem. To również pora, w której zaczynamy przygotowywać zapasy na zimę. W naszych kuchniach królują zatem dżemy, konfitury, ale też przetwory z ogórków. Jak kisić ogórki na zimę? Jak się robi ogórki w zalewie miodowej i jaka jest najlepsza zalewa do ogórków małosolnych? Zdradzamy odpowiedzi na wszystkie te pytania.

Przetwory z ogórków to punkt obowiązkowy podczas wykonywania zapasów na zimę. Choć ich wykonanie jest banalnie proste, nie zawsze udają nam się idealnie. Co robić, by ogórki były twarde i smaczne? Jak układać ogórki w słoiku? Jeśli zadajesz sobie te pytania, przydadzą ci się te porady.

Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Ile soli na litr wody do ogórków kiszonych? Sprawdzony przepis na ogórki kiszone w słoikach

Kiszenie ogórków nie jest trudne ani skomplikowane. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasadach. Pamiętaj, żeby w sklepie wybierać twarde, jędrne i świeże ogórki gruntowe. Nie powinny mieć przebarwień ani uszkodzeń. Do kiszenia potrzebujesz 2 kg ogórków, 2 główki czosnku, sporej wielkości pęczek kopru, kawałek korzenia, liście chrzanu oraz 2 litry wody i 4 łyżki soli kamiennej.

  • Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zrób to samo z koprem i chrzanem.
  • Przygotuj słoiki. Wyparz je dokładnie wrzątkiem. Umyj też nakrętki.
  • Na dnie czystego i suchego słoika ułóż równo podzielone koper, ząbki czosnku (nie musisz ich obierać) oraz pokrojony korzeń chrzanu.
  • Zacznij układać ogórki. Układaj je pionowo i ciasno.
  • Na wierzch możesz położyć pozostałe dodatki.
  • Zagotuj 2 litry wody i dodaj do niej sól. Poczekaj, aż się rozpuści.
  • Gorącą wodę przelej do słoików. Zalewa powinna całkowicie przykryć ogórki, a pomiędzy nimi nie powinno być żadnych pęcherzyków powietrza.
  • Zakręć słoiki i odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie możesz przenieść ogórki do piwnicy lub spiżarki. Do jedzenia będą idealne już po około 2 tygodniach

Jakich produktów nie można mrozić? (zdj. ilustracyjne) Tych produktów nie można mrozić. Sprawdź, zanim zmarnujesz żywność

Dodatek chrzanu sprawi, że ogórki po ukiszeniu będą twarde i jędrne. Pamiętaj, żeby po zakręceniu wieczek odwrócić słoiki do góry dnem i przykryć je ściereczką. Dzięki temu z pewnością się zawekują. Pilnuj też, by ogórki były ułożone ciasno — im ciaśniej, tym lepiej!

Idealna zalewa do ogórków małosolnych. Jak się robi ogórki małosolne?

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebny będzie 1 kg ogórków, 4 gałązki kopru, 5 ząbków czosnku, kawałek chrzanu i 1 łyżka soli na litr wody. W dużym słoju należy układać naprzemiennie przyprawy i ogórki. Następnie całość zalewamy lekko przestudzoną wodą z dodatkiem soli i obciążamy na wierzchu np. mniejszym słoikiem z wodą lub talerzem. Jeść możemy je już po około 2-3 dniach. Po 7 dniach ogórki zaczną się kisić. 

Chcąc zatem przygotować ogórki małosolne na zimę, układamy je pionowo i ścisło w słoikach, jasną końcówką do góry. Zalewamy je wówczas nie letnią, a zimną zalewą i szczelnie zakręcamy. 

Oprysk na ogórki (zdjęcie ilustracyjne) Czym podlewać ogórki? Te nawozy sprawią, że będą zdrowo i obficie rosły

Ogórki na zimę na różne sposoby. Wypróbuj ogórki w zalewie miodowej

Oprócz kiszonych czy małosolnych, na zimę warto też przygotować zapas ogórków w zalewie miodowej. Przepis jest banalnie prosty. Przygotuj 2 kg ogórków, czosnek, gorczycę białą i gałązki kopru, ziele angielskie, liście laurowe, kawałek korzenia chrzanu i 2 małe cebule. Do zalewy będziesz potrzebować 4 szklanek wody, szklanki octu, 2 płaskich łyżek soli, 2 łyżki cukru i 4 łyżki miodu.

  • Ogórki i słoiki dokładnie umyj.
  • Na dnie ułóż po równo wszystkie przyprawy i dodatki.
  • Włóż ciasno ogórki.
  • Wodę wymieszaj z octem. Zagotuj, dodaj sól, cukier i miód.
  • Gorącą zalewą zalej ogórki.
  • Zakręć dokładnie słoiki i odwróć je do góry dnem.
  • Po zawekowaniu odstaw w chłodne miejsce.
Więcej o: