Chyba każdy, kto gotuje, coś kiedyś przypalił. Prawdziwą zmorą takiego kucharza, jest wtedy doczyszczenie garnka, a właściwie powierzchni, z której jest wykonany. Często oferowana w sklepach chemia zwyczajnie nie pomaga, a jeśli już jest niezdrowa i droga. Są inne tańsze metody. Sprawdź, co może się przydać.
Jeśli gotowałeś i przypaliłeś swoje danie, nie dość, że posiłek nie nadaje się do spożycia, to jeszcze zniszczył się garnek, być może akurat ten, w którym uwielbiasz gotować. Trzeba go wyczyścić, ale tak, żeby nie zniszczyć powierzchni, z jakiej jest wykonany. Inaczej i za pomocą innych środków doczyszcza się każdy materiał, ważne, żeby najpierw dowiedzieć, z czego jest garnek.
Nawet będąc najlepszym kucharzem, można coś spalić. Świadczy to, o tym, że się gotuje i nie boi wyzwań. Trzeba szukać najlepszej metody, która pomoże usunąć spaleniznę. Jeśli będzie to sól-dobra do garnków nierdzewnych, emaliowanych, aluminiowych i żeliwnych, są dwa możliwe wyjścia: czyszczenie na mokro i na sucho.
Pierwszy sposób to wsypać pół szklanki soli, zalać 2 szklankami wody, tak żeby uzyskać papkę i zostawić na noc. Rano powinno być łatwo usunąć resztki gąbką i wypłukać dokładnie sól. Gdyby to nie zadziałało można ten roztwór zagotować, i po ostudzeniu próbować szorować ponownie gąbką lub szczoteczką.
Drugi produkt, który zazwyczaj mamy w domu to soda. Ten biały proszek podobnie jak soda, jest dobry na wiele i innych domowych drak, ale w kuchni sprawdzi się idealnie. Do przypalonego garnka należy wsypać dwie łyżeczki sody i zalać niewielką ilością wody, by powstała masa. Po kilku godzinach wystarczy gąbką, drewnianą łyżką lub szpatułką usunąć zabrudzenie.
Dobrze jest również używać kwasku cytrynowego, ale do naczyń nierdzewnych, mnie sprawdzi się w przypadku garnków emaliowanych, teflonowych czy ceramicznych. Wystarczy kilka łyżeczek wsypać na dno garnka i zalać gorącą wodą, a następnie zagotować. Po ostudzeniu przypalone cząstki powinny odpaść same, a naczynie nabłyszczy się i odświeży.
Nieco mniej znany sposób to czyszczeni spalenizny ryżem. Należy go wsypać, by przykrył dno, nalać wody i chwilę gotować. Kiedy ryż zmięknie, przyklei się do powierzchni dna naczynia, i wtedy szpatułką można wszystko razem usunąć.
Można też spróbować czyścić garnek rozkruszoną tabletką do zmywarki, którą trzeba zalać wodą i ostawić na noc, następnego dnia, wymyć gąbką, wcześniej dla przyśpieszenia efektu można miksturę zagotować. Podobnie nabyty w aptece węgiel aktywny, wystarczy rozkruszyć 2-3 tabletki i pozostawić na kilkanaście minut. Odświeżymy tą drogą też nasz garnek i to rozwiązanie dotyczy takich ze stali nierdzewnej. Jest jeszcze sposób słodki, z coca-colą, którą trzeba wlać i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować kilkanaście minut, a następnie usunąć zabrudzenie, żeby nie porysować powłoki naczynia.