Jak wyczyścić szafki kuchenne z tłuszczu? Sięgnij po ten produkt, a problem zniknie bez szorowania

Trudne do usunięcia plamy z tłuszczu to coś, co często można zobaczyć w kuchni. Gotowanie, smażenie, wysoka temperatura... i zabrudzenia gotowe. Jak wyczyścić szafki kuchenne z tłuszczu bez szorowania? Z pomocą przyjdą tanie produkty, które można znaleźć w każdej kuchni.

Regularne mycie sprzętu znajdującego się w kuchni jest bardzo ważne. Na wielu z nich często osiada tłuszcz, który po zaschnięciu jest bardzo trudny do usunięcia. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, dzięki którym szybko pozbędziesz się zabrudzeń. Są tanie, proste i ekologiczne, a co najważniejsze — nie wymagają żmudnego szorowania.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Najpopularniejsze oleje: który najzdrowszy? Czy oliwa zasłużyła na swoją dobrą opinię?

Jak wyczyścić szafki kuchenne z tłuszczu? Połącz ze sobą sodę oczyszczoną i cytrynę

Taka mieszanka świetnie sprawdzi się na grubych, zaschniętych plamach z tłuszczu. Wystarczy połączyć ze sobą 1 szklankę sody oczyszczonej, 2 szklanki ciepłej wody i sok z cytryny. Tak gotową miksturę trzeba przelać do pojemnika z odpowiednim dozownikiem i rozpylić na szafkach. Po kilku minutach należy usunąć zabrudzenia za pomocą miękkiej gąbki, a następnie suchą szmatką wytrzeć meble. Mniej intensywnych plam można pozbyć się używając wilgotnej ściereczki posypanej sodą.

Jak usunąć stary, zaschnięty tłuszcz? Wypróbuj płyn na bazie octu

Właściwości czyszczące octu są znane od pokoleń. Ten ekologiczny płyn działa odkażająco i niweluje nieprzyjemne zapachy. Aby miał lepsze działanie, można go lekko podgrzać, a następnie rozrobić w proporcji 1:2 z wodą, by otrzymać mieszankę, która pozbędzie się nieestetycznych plam z tłuszczu. Po spryskaniu powierzchni wystarczy odczekać kilka minut i usunąć suchą szmatką resztę substancji. 

Tłuste plamy na szafkach kuchennych? Pamiętaj o zapobieganiu

Zaschnięte plamy z tłuszczu są trudniejsze do usunięcia niż świeże, dlatego warto pamiętać, by pozbywać się ich po każdym gotowaniu. Dużo przyjemniej ściera się takie, co do których nie trzeba stosować specjalnych preparatów i nie wymagają szorowania.

Więcej o: