Regularne mycie sprzętu znajdującego się w kuchni jest bardzo ważne. Na wielu z nich często osiada tłuszcz, który po zaschnięciu jest bardzo trudny do usunięcia. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, dzięki którym szybko pozbędziesz się zabrudzeń. Są tanie, proste i ekologiczne, a co najważniejsze — nie wymagają żmudnego szorowania.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Taka mieszanka świetnie sprawdzi się na grubych, zaschniętych plamach z tłuszczu. Wystarczy połączyć ze sobą 1 szklankę sody oczyszczonej, 2 szklanki ciepłej wody i sok z cytryny. Tak gotową miksturę trzeba przelać do pojemnika z odpowiednim dozownikiem i rozpylić na szafkach. Po kilku minutach należy usunąć zabrudzenia za pomocą miękkiej gąbki, a następnie suchą szmatką wytrzeć meble. Mniej intensywnych plam można pozbyć się używając wilgotnej ściereczki posypanej sodą.
Właściwości czyszczące octu są znane od pokoleń. Ten ekologiczny płyn działa odkażająco i niweluje nieprzyjemne zapachy. Aby miał lepsze działanie, można go lekko podgrzać, a następnie rozrobić w proporcji 1:2 z wodą, by otrzymać mieszankę, która pozbędzie się nieestetycznych plam z tłuszczu. Po spryskaniu powierzchni wystarczy odczekać kilka minut i usunąć suchą szmatką resztę substancji.
Zaschnięte plamy z tłuszczu są trudniejsze do usunięcia niż świeże, dlatego warto pamiętać, by pozbywać się ich po każdym gotowaniu. Dużo przyjemniej ściera się takie, co do których nie trzeba stosować specjalnych preparatów i nie wymagają szorowania.