Jeśli odpowiednio przechowasz chleb, to zachowa on świeżość na długie tygodnie. Choć może się wydawać, że nie jest to skomplikowane, to jednak u większości osób pieczywo wytrzymuje zaledwie kilka dni. Sprawdź ten genialny trik, a chleb zachowa swoje walory przez długie tygodnie.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Temperatura i wilgotność mają ogromne znaczenie w odpowiednim przechowywaniu chleba. Wiele osób decyduje się na wkładanie go do lodówki. Jednak jest to ogromny błąd! To właśnie przez to, pieczywo może stracić swój smak. Najlepsze warunki do przechowywania chleba, to temperatura pokojowa. Natomiast jeśli chcesz chronić pieczywo przed wilgocią, to z pomocą przyjdzie zwykły chlebak. Jednak warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonany. Na rynku możesz znaleźć chlebaki metalowe, drewniane, czy ceramiczne. Wszystkie będą świetnie nadawać się do przechowywania pieczywa i ochronią je przed wilgocią. Jedynie plastikowe chlebaki, nie będą najlepszym wyborem, ponieważ słabo radzą sobie z powstrzymaniem wilgotności.
Jeśli wiesz, że nie dasz rady zjeść chleba w ciągu kilku dni, to wcale nie trzeba go wyrzucać. Pokrój pieczywo na kromki. Następnie każdą włóż oddzielnie do woreczków do mrożenia. Następnie włóż tak przygotowany chleb do zamrażarki. W ten sposób pieczywo może zachować świeżość nawet przez 3 miesiące. Jeśli chcesz go zjeść, wystarczy, że włożysz go do piekarnika, a będzie jak z piekarni.