Pigwowiec to piękna ozdoba naszych ogrodów. Krzew jest szczególnie urodziwy wiosną, gdy wypuszcza czerwone i różowe kwiaty. Późną jesienią uraczy nas owocami, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Choć nie jest to trudna w uprawie roślina, nie należy o niej zapominać. Sprawdź jak dbać o pigwowca.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pigwowiec to bardzo wytrzymały krzew. Jest odporny nawet na długie susze, ale nie warto go zaniedbywać, jeśli chcemy później dostać soczyste owoce. Roślina pochodzi z Japonii, dlatego świetnie czuje się w słońcu. Najlepiej rośnie w umiarkowanie żyznej glebie. W zasadowej szybko złapie różne choroby. Choć pigwowiec jest odporny na niską temperaturę, warto zabezpieczyć jego korzenie przed śniegiem. W tym calu należy je okryć agrowłókniną lub korą.
Kwiaty pigwowca pojawiają się na przełomie marca i kwietnia. Ich kolor zależy od odmiany. Aby mieć pewność, że krzew uraczy nas obfitymi pąkami, warto odżywiać młode krzewy kompostem i nawozem azotowym. Taki środek możesz przygotować samodzielnie. Bogatą w azot rośliną jest pokrzywa. Na pewno znajdziesz ją w swoim ogrodzie, ponieważ jest popularnym chwastem. Wrzuć roślinę do wiadra i zalej wodą. Po trzech tygodniach pokrzywa zacznie fermentować i będzie gotowa do użycia.
Wiele osób myli pigwowca z pigwą. To nie jest ta sama roślina. Owoce pigwowca są mniejsze, twardsze i mają gładką skórkę. Nie należy ich spożywać na surowo, ale można z nich zrobić różne przetwory. Świetnie nadadzą się w przygotowywaniu nalewek, soków i konfitur. Warto dodać je również do dżemów zrobionych z innych owoców, ponieważ dodadzą im kwaskowatości. Owoce pigwowca są bogate w witaminę C, wspomagającą odporność organizmu.