Wiele urządzeń posiada tajemnicze elementy, o których często wiemy naprawdę mało. Wykorzystujemy je zwykle niezgodnie z przeznaczeniem. Jednym z nich jest szufladka pod piekarnikiem. Choć zwykle używasz jej do przechowywania przedmiotów, to jednak okazuje się, że ma ona zupełnie inne zastosowanie.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Choć zwykle przechowujesz w niej przedmioty potrzebne w kuchni, to jednak szuflada pod piekarnikiem służy do czegoś zupełnie innego. Wbrew pozorom jej wnętrze wcale nie nagrzewa się zbyt mocno i można spokojnie trzymać w niej różne rzeczy. Mimo wszystko, podczas pieczenia jest w niej całkiem ciepło. To właśnie jest główne zastosowanie szuflady pod piekarnikiem. Według pierwotnego pomysłu miała ona służyć do przechowywania przygotowywanego jedzenia w cieple. Miało być to ułatwieniem dla osób zajmujących się kuchnią na co dzień. Możesz wykorzystać jej funkcję na przykład podczas przygotowania uroczystych obiadów dla gości. Dzięki szufladzie jedzenie nie straci na jakości.
Dzięki szufladzie pod piekarnikiem, potrawy zachowują swoją temperaturę oraz nie wysychają. W środku podczas pieczenia panuje między 40°C, a 75°C. Możesz tam włożyć potrawy, które nie wymagają już obróbki cieplnej w piekarniku, jednak poza nim stracą swoją temperaturę. Dzięki temu możesz podać gościom nawet kilka potraw, które nie będą tracić ciepła.