Czyszczenie przyborów kuchennych jest bardzo ważne. Higiena w kuchni zapewnia dobre jedzenie, ale też bezpieczne. Jednak tych wykonanych z drewna nie czyści się tak łatwo, jak metalowych. Samo przetarcie przyborów wodą z płynem do mycia naczyń może nie być wystarczające. Mamy jednak podpowiedź, jak zrobić to odpowiednio.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Czyszczenie przyborów kuchennych jest bardzo ważne. Te drewniane wymagają szczególnej uwagi. Zmywarka może je zniszczyć i nie jest też wystarczająca, a samo przetarcie ich wodą z płynem do mycia naczyń, też pozostawia na nich niewidoczny brud. Na szczęście jest sposób, aby odpowiednio umyć drewniane przybory kuchenne. Instagramerka pokazała, jak powinno się to robić. Wystarczy, że przez 20 minut będziesz moczyć drewniane przybory we wrzącej wodzie. Następnie wysusz je na powietrzu, a kiedy wyschną, nałóż na nie olej mineralny dopuszczony do kontaktu z żywnością.
Instagramerka pokazała również inny trik na dokładne oczyszczenie drewnianych przyborów. Wystarczy sięgnąć po wodę utlenioną. Spryskaj drewniane łyżki i inne narzędzia kuchenne substancją, a następnie wymocz je w wodzie przez około 15 minut. W kolejnym kroku wypłucz je bardzo dokładnie pod bieżącą wodą i wysusz na powietrzu. Dzięki temu twoje przybory będą dokładnie zdezynfekowane i oczyszczone z wszelkich zanieczyszczeń.