Bromelie są popularnymi roślinami doniczkowymi pochodzącymi z Ameryki Południowej i Środkowej. Wraz z belgijskimi kupcami w XVIII wieku trafiły do Europy. Bromelie mają dużą różnorodność gatunkową i w kolorach. Wyróżniają się nie tylko ciekawym, estetycznym wyglądam, ale również swoją przydatnością. Naukowcy potwierdzili, że bromelie pochłaniają znaczną część szkodliwych substancji z powietrza.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Bromelia jest stosunkowo łatwa w uprawie rośliną. Poleca się ją ogrodnikom, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę, ponieważ nie ma zbyt wielu wymagań i jest dość odporna. Jest przy tym rośliną ozdobną często wykorzystywaną do dekoracji wnętrz. Roślina ta nie potrzebuje przesadzania, spryskiwania czy intensywnego nawożenia. Idealna dla niej temperatura w pomieszczeniu to 22-24 stopnie Celsjusza. Niższa temperatura może doprowadzić do gnicia korzeni i obumarcia bromelii. Nie przepada za zbyt suchym powietrzem i przeciągami.
Właściwe podlewanie bromelii może się okazać zaskoczeniem dla większości — wody nie wlewamy do doniczki a bezpośrednio do rozety liści. Ta roślina bowiem chłonie wodę przez liście, a nie korzenie. Należy ją podlewać raz na tydzień, przy użyciu odstanej wody. Roślinę można też zraszać i dzięki temu rzadziej podlewać. Nie ma ona specjalnych wymagań co do idealnego podłoża. Świetnie sprawdzi się ziemia uniwersalna. Najważniejsze jednak by gleba, w której rośnie roślina, była przepuszczalna. Warto na dnie usypać warstwę drenażu, korzystając ze żwiru, kamyków czy keramzytu.
Kwitnienie bromelii jest stosunkowo krótkie, zajmuje od 3 do 6 miesięcy. Kiedy bromelia przekwitnie, zaczyna stopniowo zamierać. Wtedy trzeba albo ją rozmnożyć, albo wymienić na kolejną, ponieważ ponownie już nie zakwitnie. Dzięki rozmnażaniu metodą sadzonkową można zyskać kolejne rośliny. Po okresie kwitnienia pojawiają się sadzonki w dolnej części łodygi. Gdy osiągną połowę wielkości oryginalnej rośliny, można umieścić je w nowych doniczkach i czekać, aż i one zakwitną. Można przyspieszyć ten proces, umieszczając w rdzeniu rośliny świeże jabłko, a następnie przykrywając całość plastikową torbą.