Kortaderia pampasowa (Cortaderia selloana), znana raczej jako trawa pampasowa, pochodzi z południowoamerykańskiej pampy. Uprawiana jest ze względów na jej duże i piękne kwiatostany, które pojawiają się późnym latem, jednak ze względu na panujący klimat mogą pojawiać się wcześniej. Choć trawy pampasowe są roślinami bezproblemowymi, należy je jednak regularnie podcinać.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Uprawa trawy pampasowej w ogrodzie nie jest trudna, a roślina nie jest wymagająca. Możesz jej jednak zapewnić optymalne warunki. Należy pamiętać więc, ze roślina lubi miejsca ciepłe, nasłonecznione i osłonięte od wiatru. Dobrze, jeśli umiejscowisz ją w południowej części ogrodu, lub południowo-zachodniej. Roślina dobrze znosi tymczasowe susze i może źle znosić nadmiar wody, która może powodować gnicie korzeni i obumieranie trawy.
Cięcie jest ważnym elementem, który należy wykonać, aby trawa była cały czas w dobrej kondycji. Zabieg ten wykonujemy na początku okresu wiosennego, pozbędziemy się w ten sposób starej rośliny i przygotujemy roślinę na wypuszczenie nowych pędów. Cięcie wykonujemy na wysokości ok. 15 cm od powierzchni ziemi, by nie uszkodzić młodych pędów, które mogą już powoli wyrastać. Zabieg przycinania warto zakończyć nawożeniem wieloskładnikowym nawozem mineralnym.
Zanim przystąpisz do cięcia trawy, przygotuj sobie odpowiednie narzędzia do cięcia. Jeśli trawy nie ma zbyt dużo, wystarczy sekator, jednak kiedy tej trawy jest sporo, przydadzą się nożyce ogrodowe, czy nawet do starszych egzemplarzy piła łańcuchowa. Trawa pampasowa ma ostre łodygi, którymi łatwo się skaleczyć. Dlatego przygotuj rękawice, odzież wierzchnią z długimi rękawami i długie spodnie. Przy bardzo długich egzemplarzach warto zabezpieczyć również wzrok.