Co zrobić z dużych ogórków? Postaw na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę!

Co zrobić z dużych ogórków? To pytanie zadaje sobie wielu ludzi, którym warzywo obrodziło wyjątkowo dobrze w tym roku. Jeśli również należysz do grona tych szczęśliwców, to polecamy sałatkę w słoiku, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu nie tylko w zimie, ale i przez cały rok.

Jeśli posiadasz wyraźnie przerośnięte ogórki i nie wiesz, co z nimi zrobić, warto przygotować prostą sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu nie tylko w zimie, ale i przez cały rok.

Ogórki na zimę na różne sposobyOgórki na zimę na różne sposoby. Sprawdzone przepisy i triki

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem

Co zrobić z dużych ogórków? Nie musisz ich wyrzucać! Z pomocą przychodzi sałatka w słoiku

Składniki potrzebne na sałatkę:

  • 9-10 dużych ogórków
  • 3 papryki (mogą być 3 kolory lub tylko czerwona)
  • 2 cebule
  • 1 duża cukinia
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • Opcjonalnie: kurkuma, curry lub chilli (w zależności od upodobań kulinarnych).

Jak dbać o paprocie domowe?Jak dbać o paprocie w domu? Poznaj banalne zasady, dzięki którym będą bujnie rosły

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki, cukinię i paprykę kroimy na nieduże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Wszystko wrzucamy do dużej miski.
  2. Do miski dodajemy obrany czosnek, koper, pieprz, i ziele angielskie i wszystko ze sobą mieszamy.
  3. Warzywa należy co jakiś czas przemieszać, tak, by wszystkie smaki mogły się razem ze sobą połączyć.
  4. Po godzinie - dwóch, gdy warzywa się "przegryzą", przekładamy je do słoików.
  5. Z wody, octu, cukru i soli przygotowujemy gorącą zalewę. Przelewamy wywar do słoików i zamykamy.
  6. Przygotowane słoiki pasteryzujemy przez ok. 10 min od momentu zagotowania się wody.

Dlaczego sałatki ze słoika są hitem? 

Własnoręcznie przygotowane sałatki robią furorę na polskich stołach już od wielu lat. Jest to doskonałe wykorzystanie nadwyżki warzyw z lata, z której dzięki słoikom możemy korzystać przez cały rok. Mogą być również bardzo miłym prezentem, jeśli udajemy się do kogoś z wizytą na obiad, czy po prostu, w odwiedziny. 

Więcej o: