Przypalony garnek to kłopot nie tylko początkujących kucharzem, ale też zawodowych szefów kuchni. Na szczęście to wcale nie jest koniec świata, a przypalenia da się pozbyć. Nie każdy jednak sposób będzie pasował do garnka. Jak uratować przypalony garnek przy użyciu dostępnych w domu produktów? To o wiele prostsze niż się wydaje!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Skutecznym środkiem na pozbycie się spalenizny z garnków ze stali nierdzewnej, emaliowanych, aluminiowych, żeliwnych i z powłoką teflonową jest sól kuchenna. W pierwszym wypadku należy zasypać dno przypalonego garnka grubą warstwą soli i zalać małą ilością wody. Powstałą masę pozostawić w naczyniu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie garnek umyć gąbką i wypłukać.
Soda pozwala na wyczyszczenie silnych zabrudzeń na naczyniach ze stali nierdzewnej, emaliowanych, ceramicznych i żeliwnych. Na niewielkie zabrudzenia wystarczą dwie łyżki sody i woda w takiej ilości by powstała papka. Po nałożeniu jej na brud odczekujemy kilka godzin i normalnie myjemy garnek. Silne zabrudzenia będą wymagały gotowania przez kilka minut roztworu wody z sodą w przypalonym garnku i zdrapywania go za pomocą drewnianej łyżki.
Ocet winny czy spirytusowy doskonale poradzi sobie z czyszczeniem przypalonego garnka stalowego, czy aluminiowego. Nie powinno się go natomiast używać do mycia garnków emaliowanych, ponieważ pod wpływem octu emalia może zmatowić. Na dno spalonego garnka wylewamy niewielką ilość wody z octem i zagotowujemy. Po kilku minutach wrzenia zdejmujemy z gazu i zostawiamy na noc do wystygnięcia. Po tym czasie ocet wystarczy wylać i delikatnie drewnianą łyżką zdjąć pozostałości brudu oraz umyć garnek.