Twój piekarnik od dawna woła o generalne sprzątanie? Włóż garnek do piekarnika a zrobi się samo

Tłuszcz osadzający się na ścianach urządzenia potrafi być prawdziwym koszmarem w trakcie sprzątania. Wiele osób szuka sposoby na sprawne czyszczenie. Włóż garnek do piekarnika i wykonaj wszystkie opisane niżej kroki, a twój piekarnik będzie lśnił w mgnieniu oka!

Brudny piekarnik potrafi być prawdziwym utrapieniem. Tłuszcz osadzający się na ścianach to wielki koszmar każdej sprzątającej osoby. Czynność jest dość frustrująca, dlatego większość szuka sposobu, aby przyspieszyć ją jak najbardziej. Mamy genialny trik, aby pomóc w problemie, dowiedz się, co należy zrobić. 

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Masz problem z brudnym piekarnikiem? Sięgnij po garnek i ocet

Jeśli twój piekarnik wymaga czyszczenia i nie jesteś w stanie domyć go w konwencjonalny sposób lub po prostu nie chcesz się męczyć, wypróbuj ten trik. Podążaj za instrukcją, a brud odejdzie w zapomnienie: 

  1. Weź garnek i wlej do niego szklankę gorącej wody,
  2. Następnie dodaj pół szklanki octu oraz skórkę lub sok z cytryny,
  3. W kolejnym kroku wstaw garnek z mieszanką na środkową półkę piekarnika, 
  4. Ustaw temperaturę na 250 stopni Celsjusza i podgrzej wszystko przez 30 minut, 
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw go, aż ostygnie
  6. W ostatnim kroku umyj wszystko miękką ściereczką nasączoną wodą i gotowe. 

Dzięki temu para i produkty znajdujące się w garnku zmiękczą cały brud, a ty usuniesz go już bez żadnego problemu. 

Uważaj jaki garnek wybierasz. Nie każdy zniesie wysokie temperatury

Do tego triku należy użyć odpowiedniego garnka. Niestety nie każdy będzie się do tego nadawać. Upewnij się, że garnek, który wybierzesz, wytrzyma tak wysokie temperatury. Jeśli posiadasz naczynie wykonane z żeliwa, aluminium, stali nierdzewnej lub ceramiki, to spokojnie możesz użyć go w trakcie sprzątania piekarnika. 

Więcej o: