Jak przygotować poprawnie parówki? Porady od znanego szefa kuchni. Tych błędów lepiej unikać

Wydawałoby się, że parówki można przygotowywać w dowolny sposób. Jednak okazuje się, że nie każdy sposób jest odpowiedni. Część z osób popełnia przy tej potrawie ogromny błąd, który może mieć poważne konsekwencje. Znany kucharz tłumaczy, jak powinno się przygotowywać parówki.

Piotr Ogiński jest znanym kucharzem aktywnie udzielającym się w mediach społecznościowych. Ma nawet swój kanał na YouTube o nazwie Kocham Gotować, z tą samą nazwą publikuje na Instagramie. Jego konta cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem wśród internautów. Ogiński dzieli się w internecie swoją wiedzą kulinarną, zdradza ciekawostki i podaje różnorodne przepisy. Niedawno Ogiński na swoim kanale opublikował film, na którym tłumaczył, jak prawidłowo gotować parówki i dlaczego nie powinniśmy ich smażyć i piec.

Zobacz wideo Utopence, czyli marynowane parówki. Idealne do piwa!

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak powinno się przygotowywać parówki? Porady szefa kuchni

Piotr Ogiński podał na swoim kanale dokładne wytyczne jak poprawnie przygotować ten popularny produkt. Pierwszym krokiem jest podgrzanie wody do 75 stopni Celsjusza, czyli nie wolno dopuścić do zagotowania wody. Następnie wkładamy parówki do garnka i podgrzewamy je przez dosłownie kilka minut. Parówki powinny osiągnąć temperaturę około 70 stopni, żeby być gotowe do spożycia. Zbyt długo gotowane i na zbyt dużym ogniu te mięsne przysmaki tracą smak i zaczynają pękać. Nie wyglądają wtedy zbyt apetycznie. Powinniśmy pamiętać, że parówki są produktem gotowym do jedzenia, a podgrzewamy je tylko dlatego, by były smaczniejsze.

Kuchnia z okapemJak wyczyścić okap w środku i na zewnątrz? Metoda "koreańska"

Czego nie powinniśmy robić? Najzdrowsze parówki

Kucharz oprócz sposobu przygotowania parówek przekazał również tłumaczenie jak tego nie robić. Okazuje się, że tego produktu nie można ani smażyć, ani piec. Parówki pod wpływem temperatury przekraczającej 130 stopni Celsjusza zaczynają wydzielać związek chemiczny zwany azotynem. Znajdują się one w peklowanej soli, która jest wykorzystywana podczas produkcji parówek. Spożywanie azotanów może mieć bardzo poważne konsekwencje. Przyczyniają się one do wielu poważnych implikacji w naszym życiu. Dlatego tak ważne jest odpowiednie przygotowywanie parówek i zachowanie odpowiednich środków bezpieczeństwa.

Czy olejek z drzewa herbacianego jest szkodliwy?Na co pomaga olejek herbaciany? Ma wiele zastosowań w łazience

Więcej o: