Asparagus pierzasty jest mylnie nazywany paprotką z powodu podobieństwa jego gałęziaków do delikatnych liści paproci. W naturze rośnie w Afryce Południowej i jest rośliną, która przystosowała się do długich okresów suszy. Nie ma typowych liści, lecz łodygi, które upodobniły się do liści i pełnią ich funkcje. Nieliczne wiotkie pędy potrafią dorosnąć nawet do kilku metrów długości, szukając podpór, a często na ich zakończeniach wyrastają pierzaste gałęziaki.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ta roślina przez cały rok powinna rosnąć w domu. Dobrze się czuje w chłodnych i dobrze wietrzonych pomieszczeniach. Optymalna temperatura uprawy asparagusa pierzastego to 12-18 stopni Celsjusza w lecie i około 8 stopni Celsjusza w zimie. Zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniu powoduje żółknięcie i osypywanie się gałęziaków. Zimą należy uważać na przeciągi. Do uprawy asparagusa pierzastego doskonale nadaje się uniwersalne podłoże do roślin doniczkowych.
Jednym z najważniejszych elementów pielęgnacji tej rośliny jest jej odpowiednie podlewanie. Zarówno przesuszenie, jak i zalanie bryły korzeniowej prowadzi do żółknięcia i osypywania się igiełkowatych gałęziaków. Należy ją podlewać około 2-3 razy w tygodniu, aby utrzymać ziemię w doniczce umiarkowanie wilgotną, ale nie by roślina stała w wodzie. Lubi wysoką wilgotność powietrza i częste zraszanie. W okresie wegetacji co 2 tygodnie trzeba go zasilać rozcieńczonym nawozem do roślin zielonych. Regularnie powinno się przycinać dolne gałęzie asparagusa.
Usychanie rośliny może mieć kilka przyczyn. Jeśli asparagus stoi w miejscu zbyt oddalonym od okna, to może mu dokuczać niedostatek światła. Roślinę trzeba wtedy przestawić bliżej jego źródła. Innym powodem może być nadmiar wilgoci w glebie lub zbyt ciasna doniczka. Można przesadzić go do innej doniczki, przy okazji dzieląc go na mniejsze. Po upływie 2 tygodni roślinę warto zasilić nawozem dla gatunków zielonych.