Jeśli należycie do grona wielkich entuzjastów pizzy musicie wiedzieć, że im więcej znacie jej rodzajów, tym większy będzie wasz kulinarny repertuar. Mimo że na co dzień posługujemy się tylko i wyłącznie jednym określeniem tego przysmaku, tak naprawdę można wyróżnić nawet kilkanaście odmian. Jak się okazuje, najbardziej rozpoznawalna pizza margherita to tylko początek.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W zależności od regionu kuchnia włoska się od siebie różni. Pizza nie jest wyjątkiem od tej zasady. Możemy wyróżnić trzy najważniejsze rodzaje pizzy, które swój smak zawdzięczają lokalnym tradycjom kulinarnym i składnikom
Istnieją jednak rodzaje pizzy, których na pierwszy rzut oka nie zaliczylibyśmy do tego zaszczytnego grona. Najbardziej rozpoznawalna z osobliwych odmian pizzy jest Calzone, czyli ciasto w formie dużego pieroga z nadzieniem. Pizza marchigiana natomiast zupełnie nie przypomina żadnej z pizzy. Większość osób, gdy rzuci na nią okiem, nazwałaby ją zwyczajnie babkę. Jest to pieczone w wysokiej formie wytrawne ciasto drożdżowe nadziewane serem. Dobrze jest zwrócić uwagę również na pizzę ziti, jest to bowiem sen na jawie dla wszystkich miłośników włoskich makaronów. Podstawowym dodatkiem jest tu bowiem makaron przypominający kształtem penne.