Międzynarodowy dzień pizzy 2023. Garść przepysznych ciekawostek na ten smakowity dzień

Kiedy jest dzień pizzy 2023? To już! W końcu nadszedł długo wyczekiwany dzień 9 lutego. Dziś można bez wyrzutów sumienia chwytać za tą serową rozkosz! My z okazji tego święta przygotowaliśmy dla was kilka ciekawostek dotyczących jednego z najpopularniejszych dań na świecie!

Jeśli należycie do grona wielkich entuzjastów pizzy musicie wiedzieć, że im więcej znacie jej rodzajów, tym większy będzie wasz kulinarny repertuar. Mimo że na co dzień posługujemy się tylko i wyłącznie jednym określeniem tego przysmaku, tak naprawdę można wyróżnić nawet kilkanaście odmian. Jak się okazuje, najbardziej rozpoznawalna pizza margherita to tylko początek.

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Międzynarodowy dzień pizzy. Podium najważniejszych pizzy

W zależności od regionu kuchnia włoska się od siebie różni. Pizza nie jest wyjątkiem od tej zasady. Możemy wyróżnić trzy najważniejsze rodzaje pizzy, które swój smak zawdzięczają lokalnym tradycjom kulinarnym i składnikom

  1. Pizza Napoletana prosto ze słonecznego Neapolu. Jej najważniejszymi składnikami są pomidory San Marzano, uprawiane w wulkanicznej glebie u podnóża Wezuwiusza oraz oryginalna mozzarella z mleka bawolic. Charakteryzuje się mocno zarumienionym ciastem i chrupiących brzegach.
  2. Sfincione, czyli pizza z Sycylii. Ta odmiana regionalna charakteryzuje się grubym spodem. W odróżnieniu od większości rozmiarów przygotowywana jest na kwadratowej blaszce.
  3. Pizza ze stolicy, czyli nic innego jak pizza rzymska. To ją najczęściej mamy na myśli, mówiąc o włoskiej pizzy. Cienkie, średnio wypieczone ciasto i wszystkie nasze ulubione składniki to właśnie kultowe oblicze pizzy.
 

Dzień pizzy 9 luty. Nieznane oblicza pizzy

Istnieją jednak rodzaje pizzy, których na pierwszy rzut oka nie zaliczylibyśmy do tego zaszczytnego grona. Najbardziej rozpoznawalna z osobliwych odmian pizzy jest Calzone, czyli ciasto w formie dużego pieroga z nadzieniem. Pizza marchigiana natomiast zupełnie nie przypomina żadnej z pizzy. Większość osób, gdy rzuci na nią okiem, nazwałaby ją zwyczajnie babkę. Jest to pieczone w wysokiej formie wytrawne ciasto drożdżowe nadziewane serem. Dobrze jest zwrócić uwagę również na pizzę ziti, jest to bowiem sen na jawie dla wszystkich miłośników włoskich makaronów. Podstawowym dodatkiem jest tu bowiem makaron przypominający kształtem penne.

 
 
Więcej o: