Wyrzucanie odpadków jedzenia do zlewów lub toalet jest szkodliwe i może prowadzić do kosztownych napraw. Kiedy odpływ wody jest zablokowany, woda nie chce opadać, a w pomieszczeniu unosi się nieprzyjemny zapach. Sprawdź, jakich produktów kategorycznie nie powinniśmy wyrzucać w ten sposób oraz co zrobić jeśli już zlew się zapcha.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przede wszystkim nie należy nigdy wylewać tłuszczu, zarówno tego wytopionego z mięsa, jak i nadmiaru, który znalazł się na patelni. Wylewanie tłuszczu do odpływów łączących się z kanalizacją może źle się skończyć nie tylko dla nas, zatkaniem naszych domowych odpływów, ale także całych miejskich kanałów ściekowych.
Do zlewów, czy toalet — nie powinny trafiać również:
- odpady higieniczne (chusteczki nawilżane, pampersy, podpaski),
- papierosy,
- resztki ryżu i makaronu, ponieważ chłoną wodę i bardzo długo się rozpuszczają,
- fusy po kawie, które osadzają się w rurach odpływowych.
Jest także grupa produktów, których nie powinniśmy wylewać do zlewu ze względu na ich szkodliwe działanie względem środowiska naturalnego. Są to leki. Zamiast wyrzucania, przeterminowane i niepotrzebne lekarstwa możemy zanieść do apteki. Warto mieć to na uwadze, gdyż kiedy wyrzucamy antybiotyki, które kanalizacją dostają się do naszego otoczenia, bakterie z czasem mogą się na nie uodpornić.
Jeśli jednak zdarzy nam się, że przypadkiem zatkamy zlew, można sobie z nim poradzić i bez wzywania specjalisty. Zastosowanie specjalnych środków chemicznych do udrażniania rur nierzadko wystarczy. Preparaty te są jednak nieekologiczne i często drogie, dlatego warto pamiętać o domowym zamienniku, jakim jest połączenie sody oczyszczonej i octu. Wystarczy, że wsypiesz do odpływu szklankę sody, a następnie wlejesz trochę octu i odczekasz pół godziny. Po tym czasie musisz zalać całość gorącą wodą. Jeśli sposób nie zadziała w pełni za pierwszym razem, warto go powtórzyć.