Resztki jedzenia, kawałki śmieci, tłuszcz, osad z herbaty — to tylko niektóre z rzeczy, które powodują zapchanie się zlewu. Gotując, powinniśmy zwracać uwagę na to, co wrzucamy do zlewu, aby potem nie męczyć się z zapchanym odpływem. Poznaj domowe sposoby, które pomogą ci odetkać zlew w kuchni.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli twój zlew w kuchni zatkał się, nie musisz od razu dzwonić do hydraulika! Na początek wypróbuj domowe sposoby na odetkanie zlewu. Wystarczy, że wymieszasz sodę oczyszczoną z octem w proporcjach 3:1. Wlej roztwór do odpływu i odczekaj około 15 minut. Po tym czasie należy spłukać wszystko 4 litrami wrzątku.
Jeśli nie chcesz korzystać z octu z powodu jego zapachu lub po prostu nie masz go w domu, warto spróbować zadziałać z drugim równie dobry domowym sposobem na odetkanie zlewu. Wystarczy, że wsypiesz do odpływu całe opakowanie proszku do pieczenia i odczekasz około 10 minut. Po tym czasie zalej odpływ wrzątkiem. Efekt powinien być widoczny od razu!
Jeśli nie chcesz, aby twój zlew zapychał się co kilka tygodni, zastanów się, czy odpowiednio o niego dbasz. Pamiętaj o posiadaniu sitka w zlewie, które zatrzymuje zanieczyszczenia przed dostaniem się do odpływu. Unikaj płukania bardzo brudnych naczyń w zlewie, resztki jedzenia wyrzucaj od razu do odpowiedniego kosza. Pamiętaj, mimo że tłuszcz jest płynny, po zastygnięciu zalega on na rurach, dlatego unikaj wlewania gorącego tłuszczu do zlewu! Warto również raz na jakiś czas, profilaktycznie wyczyścić odpływ domowymi sposobami.