Uprawa warzyw to hobby zarówno relaksujące, jak i pożyteczne. Zebranie obfitych plonów przynosi dużo satysfakcji, a przy tym mamy gwarancję, że zbiory będą zdrowe i odżywcze. Wystarczy jedynie poświęcić roślinom nieco więcej czasu i uwagi oraz pamiętać o podstawowych zasadach pielęgnacji. Wiele czynności możemy wykonać już w marcu.
Interesuje cię uprawa roślin? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Wysiew papryki na rozsadę należy wykonywać pod koniec lutego do pierwszej dekady marca. Nie poleca się przy tym jednak używania nasion warzyw zakupionych w sklepie. Ziemia do wysiewu powinna być raczej uboga w składniki pokarmowe, dzięki czemu nasze roślinki wykształcą mocne korzenie. W doniczkach umieszczamy po 2-3 nasiona. Proces kiełkowania trwa około 2 tygodnie, a sadzonki potrzebują dużo światła i temperatury min. 20 stopni. Całkowity czas produkcji rozsady natomiast to około 8 tygodni.
Również w marcu jest najlepiej siać pomidory na rozsadę. Do wysiewu używamy lekkiej i przepuszczalnej ziemi. Jeśli w jednym pojemniku chcemy umieścić więcej sadzonek, należy zachować odstępy 2 cm między otworami, a w każdym otworze umieszczamy 1-2 nasiona na głębokości 0,5-1cm. Wysiane nasiona początkowo trzymamy w temperaturze około 25 stopni, a gdy zaczną kiełkować, obniżamy ją do 18-20 w dzień i 12-15 w nocy. W przypadku pomidorów istotne jest też utrzymanie dość dużej wilgoci. Zarówno pomidory, jak i paprykę sadzimy do gruntu w drugiej połowie maja.
Czosnek może być sadzony w dwóch terminach. Pierwszy z nich dotyczy czosnku zimowego, który sadzimy w październiku lub na początku listopada. Jeśli jednak zdecydujemy się na wysiew wiosenny, czynność tę najlepiej wykonać właśnie w marcu. Czosnek wymaga próchniczego podłoża o neutralnym pH, które dodatkowo można zasilić kompostem. Samo zasadzenie polega na umieszczeniu ząbków w ziemi na głębokości minimum 5 cm i w odległości około 6 cm od siebie. Co ważne, na wysiew czosnku należy wybierać miejsca, gdzie wcześniej nie rosły inne rośliny cebulowe lub ziemniaki.