Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czy resztkę ziemniaków z obiadu, można zamienić w smaczne danie? Tak, jeszcze jak. Nie tylko zrobisz z nich przekąskę na słono, ale także słodki deser. Dowiedz się, w jaki sposób zmniejszyć generowanie odpadków i ponownie użyć jedzenia, które najpewniej byś wyrzucił.
Zobacz wideo
Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem
Pizza ziemniaczana jest banalna w przygotowaniu. Poznaj przepis
Jednym z ciekawszych pomysłów na ponowne użycie resztki ziemniaków z obiadu podzieliła się tiktokerka Olga Makiewicz. Pyry można ponownie użyć do przygotowania... pizzy. Wystarczy, że rozgnieciesz ugotowane ziemniaki za pomocą szklanki. Następnie posyp je bazylią i oregano lub gotową przyprawą do pizzy. Placki posmaruj passatą pomidorową i posyp mozzarellą light. Na serze ułóż ulubione dodatki. Tak przygotowane ziemniaki włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Pączki z ziemniaków. Przygotuj smaczny deser z resztek po obiedzie
Jeśli po obiedzie zostało ci nieco ugotowanych ziemniaków, możesz użyć ich do przygotowania pączków. Oprócz kartofli będziesz potrzebować:
- 1/2 kg mąki pszennej (najlepiej użyć specjalnego produktu przeznaczonego właśnie do pączków),
- 50 ml mleka.
- 25 g świeżych drożdży,
- trzech jajek,
- 60 g drobnego cukru,
- 80 g roztopionego masła,
- łyżki wódki.
Dodatkowo nie zapomnij o tłuszczu do smażenia przekąski, cukru pudru i dowolnego nadzienia, np. konfitury.
- Na wstępie przesiej mąkę.
- Następnie wymieszaj masło z mlekiem oraz ziarnami z laski wanilii.
- Do ciepłego płynu wrzuć drożdże i wsyp pół łyżeczki cukru. Mieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Później dodaj do nich dwie łyżki mąki i ponownie wymieszaj. Zaczyn będzie rosnąć przez około 15 minut.
- Po tym czasie połącz go z ziemniakami, jajkami, łyżką wódki, resztą cukru i mąki. Całość wybierz na gładkie ciasto. Pamiętaj, że będzie ono nieco luźniejsze niż inne masy tego typu.
- Uformuj kulki na pączki i nadziej je za pomocą strzykawki.
- Spłaszcz nieco każdą z kulek i ułóż je na wysypanej mąką stolnicy. Dodatkowo przykryj je ściereczką.
- Po 25 - 30 minutach usmaż pączki na głębokim oleju.
- Na sam koniec udekoruj je cukrem pudrem.