Co zrobić z ziemniaków po obiedzie? Nie wyrzucaj! Wyjdzie z nich obłędna pizza i nie tylko

Często zdarza się, że ugotujemy za dużo ziemniaków do obiadu. Co zrobić w takiej sytuacji? Na pewno nie wyrzucaj ich do śmieci. Zamiast tego sprawdź te pożyteczne przepisy i przygotuj z nich pyszne przekąski dla siebie i bliskich.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czy resztkę ziemniaków z obiadu, można zamienić w smaczne danie? Tak, jeszcze jak. Nie tylko zrobisz z nich przekąskę na słono, ale także słodki deser. Dowiedz się, w jaki sposób zmniejszyć generowanie odpadków i ponownie użyć jedzenia, które najpewniej byś wyrzucił.

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Pizza ziemniaczana jest banalna w przygotowaniu. Poznaj przepis

Jednym z ciekawszych pomysłów na ponowne użycie resztki ziemniaków z obiadu podzieliła się tiktokerka Olga Makiewicz. Pyry można ponownie użyć do przygotowania... pizzy. Wystarczy, że rozgnieciesz ugotowane ziemniaki za pomocą szklanki. Następnie posyp je bazylią i oregano lub gotową przyprawą do pizzy. Placki posmaruj passatą pomidorową i posyp mozzarellą light. Na serze ułóż ulubione dodatki. Tak przygotowane ziemniaki włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. 

Pączki z ziemniaków. Przygotuj smaczny deser z resztek po obiedzie

Jeśli po obiedzie zostało ci nieco ugotowanych ziemniaków, możesz użyć ich do przygotowania pączków. Oprócz kartofli będziesz potrzebować:

  • 1/2 kg mąki pszennej (najlepiej użyć specjalnego produktu przeznaczonego właśnie do pączków),
  • 50 ml mleka.
  • 25 g świeżych drożdży,
  • trzech jajek,
  • 60 g drobnego cukru,
  • 80 g roztopionego masła,
  • łyżki wódki.

Dodatkowo nie zapomnij o tłuszczu do smażenia przekąski, cukru pudru i dowolnego nadzienia, np. konfitury.

  1. Na wstępie przesiej mąkę.
  2. Następnie wymieszaj masło z mlekiem oraz ziarnami z laski wanilii.
  3. Do ciepłego płynu wrzuć drożdże i wsyp pół łyżeczki cukru. Mieszaj składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Później dodaj do nich dwie łyżki mąki i ponownie wymieszaj. Zaczyn będzie rosnąć przez około 15 minut.
  5. Po tym czasie połącz go z ziemniakami, jajkami, łyżką wódki, resztą cukru i mąki. Całość wybierz na gładkie ciasto. Pamiętaj, że będzie ono nieco luźniejsze niż inne masy tego typu.
  6. Uformuj kulki na pączki i nadziej je za pomocą strzykawki.
  7. Spłaszcz nieco każdą z kulek i ułóż je na wysypanej mąką stolnicy. Dodatkowo przykryj je ściereczką.
  8. Po 25 - 30 minutach usmaż pączki na głębokim oleju.
  9. Na sam koniec udekoruj je cukrem pudrem. 
Więcej o: