Wrzuć przyprawę do słoika suszonych grzybów. Mole spożywcze uciekną gdzie pieprz rośnie

Jednym z największych zagrożeń dla suszonych grzybów są mole spożywcze. Jak zabezpieczyć słoiki przed szkodnikami? Możesz to zrobić w banalny sposób. Będziesz potrzebować jedynie popularnej przyprawy. Włóż ją do pojemników, a owady będą omijać je szerokim łukiem.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Nawet jeden mol spożywczy stanowi spore zagrożenie dla sypkich produktów trzymanych w kuchennych szafkach czy w spiżarni. To szczególnie uciążliwe, gdy przygotowujemy zapasy na zimę. Jak zabezpieczyć słoiki z suszonymi grzybami przed szkodnikami? Jest na to prosty sposób.

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Na co zwrócić uwagę, żeby nie przynieść moli do domu? Zwróć uwagę na ten szczegół

Skąd biorą się mole w domu? Niestety, zwykle przynosimy je sami ze sklepów spożywczych. Żeby tego uniknąć, zwracaj uwagę na produkty, które wybierasz. Jeśli kiedykolwiek zobaczysz owada latającego w pobliżu mąki, orzechów lub makaronów, od razu zrezygnuj z zakupów. Czasami jednak zdarzy się, że przez nieuwagę przyniesiesz do kuchni towar "zainfekowany" przez szkodniki. Co zrobić w takiej sytuacji?

Przede wszystkim wyrzuć wszystkie produkty, w których mogą znajdować się mole i ich larwy. Następnie dokładnie przetrzyj szafki i półki ścierką nasączoną octem. Owady nie cierpią jego zapachu. Możesz także spróbować innego triku. Wysokie temperatury są w stanie skutecznie wytępić szkodniki. Chwyć za suszarkę i przez kilka minut ogrzewaj nią regały, ale uważaj, by ich nie uszkodzić.

Jak zabezpieczyć słoiki przed molami spożywczymi? Użyj tej przyprawy

Mole nie wybrzydzają w kwestii pożywienia. Mogą żerować zarówno na mące, makaronach, jak i suszonych grzybach. Nikt chyba nie chce, aby szkodniki zniszczyły starannie zbierane okazy. Aby tego uniknąć, warto więc zastosować jeden trik. Dzięki niemu owady nawet nie zbliżą się do słoików.

Jedyne co musisz zrobić, to włożyć do słoików kilka liści laurowych. Specyficzny zapach tej przyprawy odstrasza mole. Co więcej, roślina nie stłumi aromatu grzybów. Jeśli chcesz zapewnić ochronę przetworom na długi czas, pamiętaj, żeby wymieniać liście co najmniej raz na tydzień lub dwa. W ten sposób utrzymasz ich woń i przegonisz owady.

Więcej o: