Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Krem sułtański to jedna z deserowych ikon czasów słusznie minionych. Choć przepis na rarytas jest dobrze znany od lat, to do dziś zachwyca smakiem. Dowiedz się jakich składników potrzebujesz do przygotowania specjał PRL-owskich kawiarni.
Krem sułtański święcił największe triumfy na przełomie lat 60. i 70. To właśnie w tych czasach spotkać można go było w niemal każdej polskiej kawiarni. Początkowo używano wyłącznie śmietanki, kakao i rodzynek. Z biegiem lat deser urozmaicono o inne dodatki. Czego potrzebujesz, żeby przygotować krem sułtański? Niezbędne składniki to:
Na samym początku musisz zająć się namoczeniem rodzynek. Zalej suszone winogrona rumem i odstaw na co najmniej 2-3 godziny. Następnie, w oddzielnej misce połącz śmietankę i cukier puder. Ubijaj produkty do uzyskania jednolitej i sztywnej konsystencji. Podziel uzyskany krem na dwie porcję. Pierwszą z nich przełóż do pucharków lub szklanek. Drugą część wymieszaj z kakao. Następnie odcedź rodzynki i połącz je z czekoladową masą. Na sam koniec ułóż kilka biszkoptów na wierzchu deseru.
Do dekoracji kremu sułtańskiego nie musisz używać wyłącznie biszkoptów. Zamiast nich równie dobrze możesz wykorzystać beziki. Jeśli natomiast chcesz zapewnić deserowi nieco świeżego i orzeźwiającego smaku, zdecyduj się na owocowe dodatki. W tym celu ułóż na czubku masy nieco truskawek, borówek, czy bananów. Dobrym pomysłem będzie także udekorowanie przysmaku listkami mięty. Pamiętaj jednak, aby przed skorzystaniem z rośliny dokładnie ją wymyć.