Wymieszaj mąkę z majonezem i wstaw do piekarnika na 20 minut. Ta kolacja nie nudzi mi się od tygodnia

Proste przepisy wcale nie muszą być nudne. Czasem wystarczy tylko kilka składników, by przygotować pyszne danie w mniej niż 30 minut. Jeśli nie wiesz, co na kolację lub przekąskę do pracy albo szkoły, to wypróbuj te szybkie tarty z mąki i majonezu.

Majonez i mąka same w sobie prawdopodobnie nie brzmią zbyt zachęcająco. Ale okazuje się, że połączenie ich z kilkoma dodatkami może przynieść niespodziewanie smaczne rezultaty. Do przygotowania tego dania nie potrzebujesz wymyślnych składników. Na liście zakupów znajdzie się tylko kilka produktów, a całość zajmie ci ok. 30 minut.

Więcej szybkich i prostych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na domowy majonez

Co zjeść na kolację? Dodaj majonez do mąki, a smak cię zachwyci

Nie wiesz, co zjeść na kolację czy śniadanie? Wypróbuj ten przepis z mąki i majonezu. Brzmi dziwnie? Rzeczywiście, to połączenie może wydawać się dość niezwykłe, ale po dodaniu kilku składników przygotujesz przepyszne ciasto z farszem. Potrawę zapiekasz w formie do babeczek, dzięki czemu uzyskasz danie, które możesz bez problemu zapakować do lunchboxa. Mini tarty z farszem możesz więc zabrać do szkoły lub pracy. Świetnie sprawdzą się zamiast zwyczajnych pasztecików i tart z serem. Ciasto możesz wypełnić ulubionymi składnikami i zrobić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Jak je przygotować?

Mini tarty majonezowe z mięsem. Wypróbuj, a nie pożałujesz

Do przygotowania mini tart z farszem potrzebujesz:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g majonezu,
  • 1 cebuli,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • pół czerwonej papryki,
  • małej puszki kukurydzy,
  • sera mozzarella,
  • soli, pieprzu, słodkiej papryki i oleju do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj drobno, paprykę pokrój w drobną kostkę.
  2. Wrzuć cebulę na rozgrzany olej i smaż do zeszklenia. Dorzuć mięso.
  3. Gdy zmieni kolor, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wrzuć pokrojoną paprykę i kukurydzę. Smaż jeszcze kilka minut.
  4. W międzyczasie mąkę przesyp do miski, dodaj majonez i wymieszaj. Zagnieć ciasto.
  5. Formę do pieczenia babeczek wysmaruj tłuszczem i posyp mąką lub drobną bułką tartą.
  6. Każdą przegródkę wypełnij ciastem z mąki i majonezu.
  7. Farsz umieść w cieście, wierzch posyp startym serem.
  8. Włóż do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni. Piecz przez ok. 20-25 minut.
Więcej o: