Czerstwy chleb niektórzy niemal od razu wyrzucają do kosza, często wybierając przy tym niewłaściwy pojemnik. Warto więc przypomnieć, że pieczywo powinno trafiać do pojemnika na bioodpady, a więc brązowego kosza. Inni nie przepadają za marnowaniem żywności i nie wyobrażają sobie wyrzucania pieczywa. Z tego powodu starają się wykorzystać suche kromki do ostatniego okruszka, obtaczając je w jajku lub smażąc na patelni z odrobiną masła. Okazuje się, że czerstwy chleb można wykorzystać także w bardziej pomysłowy sposób. Jaki?
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Czerstwy chleb można wykorzystać na wiele sposobów. Z suchych kromek można zrobić najprostsze tosty z masłem, a jeśli masz więcej czasu, możesz z nich zrobić "ciasto" na pizzę. Wystarczy, że zamoczysz je w mleku, a następnie, gdy zmiękną, zagnieciesz i zapieczesz w piekarniku. Tym razem jednak mamy dla ciebie inny przepis na szybką zapiekankę.
Zapiekanka z czerstwego chleba jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych umiejętności. Potrzebujesz jedynie miski, formy do pieczenia i sprawnego piekarnika oraz składników z tej listy:
Przygotowanie: