Więcej nie wyrzucisz czerstwego chleba. W 15 minut zrobisz z niego zapiekankę lepszą od pizzy

Choć starasz się zakupy robić rozsądnie, zdarzyło ci się, że po kilku dniach został ci czerstwy chleb? W takich sytuacjach kosz na śmieci to nie najlepsze miejsce. Dlaczego? Suche i stare kromki możesz jeszcze wykorzystać na wiele różnych sposobów. Co zrobić z czerstwego chleba? Zapiekankę!

Czerstwy chleb niektórzy niemal od razu wyrzucają do kosza, często wybierając przy tym niewłaściwy pojemnik. Warto więc przypomnieć, że pieczywo powinno trafiać do pojemnika na bioodpady, a więc brązowego kosza. Inni nie przepadają za marnowaniem żywności i nie wyobrażają sobie wyrzucania pieczywa. Z tego powodu starają się wykorzystać suche kromki do ostatniego okruszka, obtaczając je w jajku lub smażąc na patelni z odrobiną masła. Okazuje się, że czerstwy chleb można wykorzystać także w bardziej pomysłowy sposób. Jaki?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Co zrobić z czerstwego chleba? Nie wyrzucaj suchych kromek

Czerstwy chleb można wykorzystać na wiele sposobów. Z suchych kromek można zrobić najprostsze tosty z masłem, a jeśli masz więcej czasu, możesz z nich zrobić "ciasto" na pizzę. Wystarczy, że zamoczysz je w mleku, a następnie, gdy zmiękną, zagnieciesz i zapieczesz w piekarniku. Tym razem jednak mamy dla ciebie inny przepis na szybką zapiekankę.

Zapiekanka z czerstwego chleba. Szybki pomysł na kolację

Zapiekanka z czerstwego chleba jest banalnie prosta w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych umiejętności. Potrzebujesz jedynie miski, formy do pieczenia i sprawnego piekarnika oraz składników z tej listy:

  • 6 kromek czerstwego chleba,
  • 6 plastrów żółtego sera lub 150 g tartego sera plus ok. 30 g sera do posypania,
  • 3 plastry ulubionej wędliny (opcjonalnie),
  • 30 g masła,
  • 2-3 duże jajka,
  • 100 ml śmietany,
  • sól, pieprz i ulubione zioła.

Przygotowanie:

  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem, rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. W misce rozbij jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz i zioła. Roztrzep.
  2. Na dnie formy ułóż 3 kromki chleba, na wierzch połóż plaster sera, wędlinę i znów plaster sera. Przykryj kromką.
  3. Tak przygotowane „kanapki" zanurz w jajku. Potrzymaj je chwilę, by dobrze nasiąkły.
  4. Chleb umieść z powrotem w formie, a resztki jajka wylej na wierzch. Na każdej kromce połóż ok. 10 g masła i 10 g tartego sera.
  5. Piecz przez ok. 15 minut. Na koniec posyp świeżą bazylią.
Więcej o: