Jak przygotować rogale marcińskie? Dodaj dwie łyżki do nadzienia, a ich smak kompletnie cię zaskoczy

Rogale świętomarcińskie lub nazywane też marcińskie to tradycyjny przysmak wywodzący się z Poznania. W tym roku jego zjedzenie może być wyjątkowo trudne. Rogale kosztują nawet po 130 zł za kilogram. Można zatem nieco zaoszczędzić i przygotować je w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ceny w sklepach stale rosną. Widać to choćby w piekarniach, gdzie koszt niektórych wypieków po prostu zwala z nóg. Wraz ze zbliżającym się 11 listopada wiele osób wyczekuje rogali świętomarcińskich. Jednak zaspokojenie ochoty na tę słodkość w tym roku może znacznie obciążyć portfel. Kilogram przysmaku może kosztować nawet 130 złotych.

Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym

Rogale marcińskie droższe niż kiedykolwiek. Cena zwala z nóg

Już w zeszłym roku wiele osób skarżyło się na ceny słodkich wypieków. W ubiegłym Dniu Świętego Marcina za jedną sztukę tradycyjnego rogala należało zapłacić około 12 złotych. W tym roku ta kwota może wzrosnąć nawet dwukrotnie. Zamiast zatem wydawać majątek na w piekarni, podpowiadamy jak przyrządzić pyszne rogale świętomarcińskie w domu. 

Najlepszy przepis na nadzienie. Rogal marciński dzięki niemu będzie rozpływać się w ustach

Przygotowania rogali marcińskich zacznij od nadzienia. Przepłucz 500 gramów białego maku, po czym przez 20 minut gotuj go na niskim ogniu. Następnie zmiel całość w maszynce, korzystając z najmniejszych oczek. Zalej wrzątkiem 100 gramów migdałów oraz 85 gramów rodzynek. Suszone winogrona odparzaj przez 15 minut, orzechy przez 20. Po tym czasie osusz bakalie, a migdały obierz ze skórki i zmiel. 

W osobnym garnku roztop 85 gramów masła, a następnie dodaj do niego miód (250 g) i cukier (250 g). Poczekaj, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję i wrzuć do garnka rodzynki oraz migdały. Całość wzbogać dodatkowo 2 łyżkami kandyzowanej skórki pomarańczy, która nada nadzieniu wyjątkowy posmak. Dosyp zmielony mak i smaż wszystko na niskim ogniu, często mieszając przez ok. 5 minut. Na koniec dorzuć do całości 300 gramów pokruszonych biszkoptów i 4-5 jajek. Cały czas ucieraj masę, a kolejne jajka dodawaj, kiedy poprzednie zostanie wmieszane. 

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • 1 kg przesianej mąki
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 120 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g margaryny
  • dodatkowo 300 g zmrożonej margaryny do wałkowania

Rozgrzej mleko, a następnie rozetrzyj w osobnej misce drożdże z 2 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki. Na koniec dolej 100 ml podgrzewanego płynu. Przykryj pojemnik lnianą ściereczką i odstaw na 20 minut. W tym czasie roztop masło i ubij jajka z cukrem i z cukrem waniliowym. Przesiej mąkę i dodaj do niej pozostałe składniki. Całość ugnieć, a na koniec dołóż także roztopioną margarynę. Zakryj miskę i pozwól ciastu wyrosnąć. Zetrzyj na tarce mrożoną margarynę i odstaw ją do lodówki.

Po wyrośnięciu ubij, zagnieć i rozwałkuj ciasto. Wyłóż na nim zimne masło, pozostawiając 1 cm marginesu. Następnie złóż je do środka na 3, zaczynając od "pustej", nieprzykrytej masłem części, następnie  zrób to samo z częścią nią przykrytą. Dociśnij i sklej boki masy, a następnie włóż ją do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wykrój z niego podłużne trójkąty, nałóż nadzienie i zawiń w rogale. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.

Więcej o: