Choć dla Polaków to prawdziwe przysmaki, to obcokrajowcy omijają je szerokim łukiem. Te potrawy wzbudzają za granicą mieszane uczucia. Może cię to zaskoczyć, o jakich daniach mowa. Sprawdź, czy jest wśród nich twoje ulubione.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jednym z mniej lubianych dań jest tatar. Surowe wołowe mięso, podane z surowym jajkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem, nie wzbudza pozytywnego odbioru wśród obcokrajowców. Osoby zza granicy odrzuca ten fakt, że potrawa nie jest smażona. Obawiają się surowego mięsa i jajka, dlatego często nie chcą nawet spróbować dania. Nie zachęca ich także wygląd potrawy.
Smalec to jedno z polskich dań, które nie wzbudza zachwytu wśród obcokrajowców. Czysty tłuszcz, zamykany w słoiku, nie napawa optymizmem i odrzuca ludzi zza granicy. Osobom, które przyjeżdżają do Polski, ciężko czasem jest sobie wyobrazić, że smalcem można po prostu smarować kanapki. Ponadto jego wygląd również nie zachwyca. Widok praktycznie czystego tłuszczu jest dla obcokrajowców naprawdę odrzucający.
Czernina to wyjątkowa i jednocześnie jedna z najstarszych zup znanych w Polsce. Nawet wśród Polaków potrafi wzbudzać kontrowersje. Najwięcej emocji budzi główny składnik dania. Najczęściej jest to krew kury, królika lub kaczki. To właśnie z tego powodu potrawa odrzuca większość przyjezdnych. Nie potrafią się zwykle przemóc, aby spróbować takiego posiłku.