Prawidłowe przechowywanie żywności: kasza, mąka, ryż, makaron. Prawdopodobnie robisz to źle!

Kasza, mąka, ryż, czy makaron wymagają specjalnego przechowywania. W wielu domach robi się spore zapasy tych produktów. Warto więc wiedzieć, co robić, aby nie dostawała się do nich wilgoć, czy też nie zalęgły się mole. Podpowiemy, w jaki sposób można to robić.

Wiele produktów wymaga specjalnego przechowywania. Należą do nich między innymi kasza, ryż, czy też mąka. Jeśli o nie nie zadbasz, mogą zwilgotnieć lub zalęgnąć się w nich mole. Podpowiemy ci, w jaki sposób należy to robić. 

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Makaron w suszarce do sałaty? Kuchenne triki, na które nie wpadniecie sami

Kasza kuskus, ryż do risotto, czy makaron tagliatelle mają właściwie te same zasady przechowywania. Dowiedz się jakie

Te produkty mają podobne zasady przechowywania. Musisz je pamiętać, a nigdy nie zalęgną się w nich owady:

  • Kasza, ryż, czy makaron, powinny być przechowywane zawsze w suchym i chłodnym miejscu
  • Jeśli kupujesz kaszę lub ryż w woreczkach, to najlepiej jest je w nich zostawić,
  • Zawsze przechowuj je w szczelnych pojemnikach

Dzięki temu, w żadnym z tych produktów nie zalęgną się mole, ani nie dopadnie ich wilgoć. Będą nadawać się od razu do spożycia, przez długi czas.

Mąka pełnoziarnista, mąka owsiana, czy też mąka orkiszowa jasna, wszystkie będziesz przechowywać tak samo. Sprawdź, jak to robić

Zasady przechowywania mąki są dość podobne do kaszy, ryżu, czy też makaronu. Musisz o tym pamiętać: 

  • Uważaj na wilgoć. Zawsze przesyp mąkę do szczelnego pojemnika
  • Uważaj na wysoką temperaturę, najlepsze będzie chłodne miejsce
  • Najlepiej, aby mąka była też w zacienionym miejscu
  • Mąkę można przechowywać najdłużej przez 6 miesięcy
  • Jeśli zostawisz mąkę w papierowym opakowaniu, zabezpiecz ją plastikowym klipsem

Co z fasolą lub grochem? Ryż do risotto, czy makaron penne mają podobne zasady

Jeśli zastanawiasz się, czy przechowywanie roślin strączkowych się czymś różni, to nie musisz się martwić. Zasady są właściwie takie same. Najważniejsze jest to, aby były one w chłodnym i suchym miejscu. Najlepiej będzie je także przełożyć do szklanych lub plastikowych pojemników.

Więcej o: