Mole spożywcze to niewielkie owady, które osiągają ponad centymetr długość i mają brązowy kolor. Niestety, kiedy zauważymy już jednego z tych szkodników, najprawdopodobniej znajduje się ich więcej, a w którymś miejscu zostały złożone jaja. Oprócz latających owadów możemy zauważyć, że w mące lub innym sypkim produkcie pojawiły się małe około centymetrowe robaki - to właśnie larwy moli spożywczych. Jeśli je dostrzeżemy, powinniśmy niezwłocznie pozbyć się żywności, w której zalęgły się larwy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy zauważymy mole, przede wszystkim musimy posprzątać dokładnie kuchnie. Wyjąć wszystko z szafek kuchennych i znaleźć miejsce, w których znajdują się larwy, a następnie wynieść z domu produkty, w których znajdują się te owady. Następnie należy przygotować roztwór, który skutecznie odstraszy szkodniki. Mieszamy wodę z octem jabłkowym w promocji 1:1 i przelewamy do butelki z atomizerem, a następnie spryskujemy wszystkie szafki kuchenne.
Naszym sprzymierzeńcem w walce z molami spożywczymi jest także popularna przyprawa, która znajduje się niemal w każdym domu, czyli liść laurowy. Ich zapach skutecznie wypędzi mole z mieszkania. Wystarczy rozłożyć kilka listków w szafkach oraz rozsypać je w kontach. Czego jeszcze nie znoszą mole? Zapachu lawendy, eukaliptusa oraz cytrusów. Umieść w szafkach skórki cytryny lub pomarańczy albo rozłóż miseczki z wodą, do których dodasz kilka kropel ojejku eterycznego. Dzięki temu w mig wykurzysz z kuchennych szafek nieproszonych gości.