W dzisiejszych czasach marnowane są tony żywności, zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w sektorze gastronomicznym. Niestety, nadmierne wyrzucanie jedzenia prowadzi nie tylko do strat finansowych, ale również do negatywnych konsekwencji dla środowiska. Przedstawiamy proste wskazówki i domowe triki, które pomogą nam temu zapobiec.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Marnowanie jedzenia jest ogromnym problemem naszych czasów, okazuje się bowiem, że każdego roku w naszym kraju marnowane jest około 9 milionów ton żywności, gdy w Europie jest to aż 88 milionów. Jednym ze sposobów minimalizowania marnotrawstwa żywności jest zasada 4P. Polega ona na stosowaniu się do czterech ważnych punktów, podczas kupowania i przechowywania żywności. Jest to kolejno:
Biorąc pod uwagę te wskazówki, będziemy w stanie zminimalizować marnotrawienie produktów spożywczych w naszych domach.
Jedną z ważniejszych zasad oszczędzania oraz zapobiegania marnowaniu jedzenia, jest niechodzenie na zakupy głodnym. Myśląc o jedzeniu, pod wpływem impulsu, często kupimy więcej, niż potrzebujemy. Dlatego istotne jest, aby do sklepu iść najedzonym, najlepiej z przygotowaną wcześniej listą zakupów i planem żywieniowym na parę dni. To samo tyczy się promocji - jeśli nie potrzebujemy danego produktu, nie kupujmy go tylko dlatego, że ma obniżoną cenę. Chyba że jest to coś, co możemy zamrozić i na pewno sięgniemy po to później.
Wiele produktów, które wyrzucamy, da się jeszcze wykorzystać. Dobrym przykładem jest czerstwy chleb, który często ląduje w koszu na śmieci. Z takiego produktu można przygotować np. grzanki albo pozostawić go do całkowitego wyschnięcia i zetrzeć na domową "bułkę tartą", która przyda się w kuchni.