Jak prawidłowo przechowywać żywność? Lepiej to sprawdź! Tych produktów nie kładź obok siebie w lodówce

Jak przechowywać żywność w lodówce? W czym przechowywać żywność w lodówce? Te pytania zadaje sobie wiele osób. Co warto zrobić, aby jedzenie długo było świeże i zachowało swoją jakość? Wyjaśniamy! Jest kilka prostych zasad, które każdy powinien znać.

Odpowiednie przechowywanie żywności w domu jest niezwykle istotne. Są zasady, których należy przestrzegać, aby zachować odpowiednią jakość produktów i nie tracić pieniędzy

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl 

Jak uniknąć nieświeżych produktów? Czytanie etykiet to podstawa

Za podstawowe bezpieczeństwo produktów spożywczych odpowiada producent, który jest zobowiązany do umieszczenia najważniejszych informacji na ich opakowaniu. Należy zwrócić uwagę na: 

  • datę ważności,
  • stan opakowania,
  • zapach i wygląd produktu.

Najłatwiej psuje się żywność mrożona oraz pakowana próżniowo, dlatego w tych dwóch przypadkach należy zachować szczególną ostrożność. Podczas zakupu warto sprawdzić, czy wybierane przez nas mrożonki nie są mocno zbrylone, gdyż jest ryzyko, że doszło wcześniej do ich rozmrożenia. Podczas zakupu towaru pakowanego próżniowo warto dokładnie obejrzeć opakowanie, ponieważ uszkodzone spowoduje, iż jego przydatność będzie krótsza. 

Jak prawidłowo przechowywać żywność? Te produkty nie wymagają chłodzenia

Istotne jest, aby wszystkie środki spożywcze przechowywać zgodnie z określonymi przez producenta warunkami przechowywania. Okazuje się, że nawet niewielkie odstępstwo od zasad może znacznie wpłynąć na mikrobiologiczną jakość produktu. Jak przechowywać żywność niewymagającą chłodzenia? Produktami, które możemy przechowywać poza lodówką, są np. pieczywo, oliwa z oliwek, czekolada czy napoje. Powinny znajdować się w suchym miejscu, gdzie temperatura nie przekracza 18 stopni Celsjusza. Warto pamiętać, że mleko sterylizowane metodą UHT również można przechowywać w warunkach pokojowych, lecz wyłącznie przed jego użyciem. Po otwarciu należy umieścić je w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin. 

Jak przechowywać produkty w lodówce? Ważne jest ich odpowiednie ułożenie

Żywność wymagającą chłodzenia należy trzymać w odpowiednim miejscu i prawidłowej temperaturze. Surowe mięso, ryby i owoce warto umieścić w specjalnej szufladzie, gdzie temperatura nie przekroczy 2 stopni Celsjusza. Produkty z informacją, iż "po otwarciu przechowywać w lodówce" muszą być trzymane w miejscu, gdzie temperatura sięga od 4 do 8 stopni. Warzywa i owoce nie wymagają tak niskich temperatur, dlatego mogą być przechowywane w 10 stopniach Celsjusza. Natomiast jajka należy umieścić w temperaturze od 10 do 15 stopni. Dla własnego bezpieczeństwa i zachowania odpowiedniej jakości jedzenia warto oddzielić w lodówce produkty surowe od tych gotowych do spożycia. 

Produkty mrożone muszą zostać natychmiast umieszczone w domowej zamrażarce w temperaturze nie wyższej niż -18 stopni Celsjusza. 

Więcej o: