W przestrzeni powietrznej linie lotnicze serwują wiele różnych dań. Ludzie jednak donoszą, że w przestworzach jedzenie smakuje inaczej. Co ma na to wpływ? Czynników jest kilka, a niektóre mogą cię naprawdę zaskoczyć.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jedzenie w samolocie często smakuje dziwnie. Dlaczego tak jest? Powodów jest kilka:
Na smak jedzenia mają również wpływ zalecenia co do norm bezpieczeństwa żywności. Z tego powodu posiłki przygotowywane są na ziemi. Problem w tym, że jak już wiesz, w powietrzu kubki smakowe działają słabiej. Z tego powodu, kucharze doprawiają często jedzenie zbyt mocno. W efekcie w powietrzu może się ono wydawać za słone. Zdarzają się także przypadki, kiedy wciąż nie ma ono smaku, mimo że na ziemi mogłoby się wydawać, że ktoś przesadził z solą.
Nierzadko zdarza się, że warzywa podawane w posiłkach linii lotniczych są rozgotowane. To bardzo wpływa na walory smakowe. Tym bardziej, jeśli dana osoba wybiera opcję wegańską lub wegetariańską. Niestety przy tej diecie, jedzenie często może mieć znacznie gorszy smak w samolocie.