Jak spienić mleko bez spieniacza? Domowy sposób na kawę jak z ekspresu, za który nie zapłacisz ani grosza

Czarna kawa ma wielu fanów, ale są też osoby, które nie wyobrażają sobie picia kawy bez mleka. W kawiarniach flat white czy klasyczne cappuccino często są przygotowane ze spienionym mlekiem i smakują niesamowicie. Chcesz pić kawę z aksamitną pianką również w domu? Poznaj domowe sposoby na spienianie mleka bez spieniacza!

Mleko z kawą piją miliony osób na całym świecie dziennie. Wiele z nas nie nie wyobraża sobie picia kawy bez spienionego mleka. Jednak co zrobić, kiedy nie mamy ekspresu w domu, spieniacz się popsuł, a chcemy wypić pyszną kawę z aksamitną pianką z mleka? Na ratunek przychodzą domowe sposoby na spienienie mleka bez spieniacza. 

Zobacz wideo Nie wyrzucaj fusów od kawy. Zobacz, do czego mogą ci się przydać

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak spienić mleko do kawy? Potrzebujesz jedynie słoika

Jeśli jeszcze nigdy nie spieniałeś mleka, możliwe, że w twoim domu nie ma specjalnego urządzenia do tej czynności. Jednak spokojnie, na początek możesz wypróbować jeden z domowych sposobów, a potrzebujesz do tego jedynie słoika. Wlej do niego 3/4 mleka, zakręć i zacznij energicznie potrząsać przez około 30 sekund. Po tym czasie słoik umieść w mikrofalówce na 60 sekund. Po wyciągnięciu z urządzenia mleko powinno być spienione, więc możesz robić swoje ulubione latte lub cappuccino!

Domowy sposób na spienione mleko. Włącz to urządzenie

Białka lub jajka na sztywną masę ubijamy za pomocą blendera, w taki sam sposób możemy spienić mleko w domowym zaciszu. Na początek podgrzej mleko do około 60 stopni Celsjusza, a następnie włącz blender lub klasyczny mikser i ubij je na sztywną piankę. Podczas ubijania włącz urządzenie na niskie obroty.

Zaparzacz do herbaty czy spieniacz do mleka? Ten trik wiele ułatwia

Spienienie mleka w domu możesz wykonać również za pomocą zaparzacza tłokowego, które z pewnością używasz do parzenia kawy bądź herbaty. Jednak jak się okazuje, może w nim również spienić mleko. Na początek podgrzej mleko do 60 stopni Celsjusza. Następnie wlej odrobinę mleka do zaparzacza, umieść jego górną część i zacznij wykonywać ruchy góra dół przez kilkadziesiąt sekund.

Więcej o: