Mleko z kawą piją miliony osób na całym świecie dziennie. Wiele z nas nie nie wyobraża sobie picia kawy bez spienionego mleka. Jednak co zrobić, kiedy nie mamy ekspresu w domu, spieniacz się popsuł, a chcemy wypić pyszną kawę z aksamitną pianką z mleka? Na ratunek przychodzą domowe sposoby na spienienie mleka bez spieniacza.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli jeszcze nigdy nie spieniałeś mleka, możliwe, że w twoim domu nie ma specjalnego urządzenia do tej czynności. Jednak spokojnie, na początek możesz wypróbować jeden z domowych sposobów, a potrzebujesz do tego jedynie słoika. Wlej do niego 3/4 mleka, zakręć i zacznij energicznie potrząsać przez około 30 sekund. Po tym czasie słoik umieść w mikrofalówce na 60 sekund. Po wyciągnięciu z urządzenia mleko powinno być spienione, więc możesz robić swoje ulubione latte lub cappuccino!
Białka lub jajka na sztywną masę ubijamy za pomocą blendera, w taki sam sposób możemy spienić mleko w domowym zaciszu. Na początek podgrzej mleko do około 60 stopni Celsjusza, a następnie włącz blender lub klasyczny mikser i ubij je na sztywną piankę. Podczas ubijania włącz urządzenie na niskie obroty.
Spienienie mleka w domu możesz wykonać również za pomocą zaparzacza tłokowego, które z pewnością używasz do parzenia kawy bądź herbaty. Jednak jak się okazuje, może w nim również spienić mleko. Na początek podgrzej mleko do 60 stopni Celsjusza. Następnie wlej odrobinę mleka do zaparzacza, umieść jego górną część i zacznij wykonywać ruchy góra dół przez kilkadziesiąt sekund.