Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Co zrobić z czerstwym lub spleśniałym chlebem? Nie zawsze musisz wyrzucać stare pieczywo. Poznaj kilka sprawdzonych sposobów, na utylizację wypieków w duchu zero waste. Jeśli jednak koniecznie chcesz się ich pozbyć, dowiedz się, do jakiego kontenera na odpadki powinny trafić.
Wiele osób nie chce wyrzucać starego chleba. Często wynika to z kwestii religijnych bądź przyzwyczajeń. Z tego powodu część ludzi decyduje się użyć go do dokarmienia zwierząt. To zły pomysł. W większości przypadków pieczywo bardziej zaszkodzi, niż pomoże zwierzakom. Bułki czy inne wyroby piekarskie pęcznieją w żołądku, co może przyczynić się do problemów z trawieniem. Poza tym chleb najczęściej zawiera sporo soli, która wpływa na zaburzenia gospodarki wodnej ich organizmów.
Na szczęście czerstwe pieczywo nie zawsze musi trafiać na śmietnik. Zamiast tego, warto je ponownie użyć zgodnie z ideą zero waste. Czerstwy chleb czy suche bułki, zwłaszcza jasne, można przerobić na bułkę tartą. Zamiast kupować ją w sklepie, wysusz stare wypieki, po czym je rozdrobnij lub zetrzyj na tarce. W ten sposób przygotujesz idealną panierkę do mięs czy smażonego sera.
Co zrobić z chlebem, gdy spleśnieje? W takich sytuacjach nie możesz już przetworzyć go na bułkę tartą. Warto więc dowiedzieć się, w jaki sposób się go pozbyć. Według zasad segregacji śmieci pieczywo zawsze powinno trafiać do kontenera na bioodpady. Jeśli nie masz dostępu do tego typu pojemnika, stare bułki i bagietki mogą w ostateczności trafić do kosza na odpady zmieszane.