Czy miód może się zepsuć? Zwróć uwagę na skład

Niezastąpiony składniki wielu wypieków, śniadań i deserów. Zwykle jeden słoik może posłużyć nam naprawdę na długo. Dowiedz się, czy z biegiem czasu traci swoje właściwości. Czy miód może się zepsuć?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Miód to nie tylko jeden z ulubionych dodatków do herbaty, ale i ważny składnik wielu przepisów. Z tego powodu warto zastanowić się, czy trzymając go zbyt długo, nie utraci swoich właściwości. Poznaj nieznane ciekawostki o tym produkcie i dowiedz się, jak go przechowywać.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Czy miód może się zepsuć? Naturalne produkty nie doświadczą tego zjawiska

Zwykle, gdy decydujemy się na zakup miodu, od razu kupujemy duży słoik. Dzięki temu jesteśmy w stanie zaoszczędzić, a słodki przysmak posłuży nam przez naprawdę długi czas. Czy jednak wraz z upływającymi dniami nie zepsuje się? O dziwo, jest to jeden z niewielu produktów spożywczych, który nie ulega takiemu procesowi. Dzieje się tak dzięki jego właściwościom antybakteryjnym. Obecność nadtlenku wodoru, czyli pozostałości po substancjach produkowanych przez pszczoły, skutecznie niweluje zjawisko fermentacji.

Należy jednak pamiętać, że jedynie naturalny miód nie jest w stanie się zepsuć. Na rynku coraz częściej pojawiają się sztuczne zamienniki produktu lub mieszanki prawdziwego przetworu z jego syntetyczną alternatywą. W takich przypadkach może on sfermentować. Można to rozpoznać przede wszystkim przez specyficzną piankę na powierzchni miodu i charakterystyczny zapach. Jedną z cech, która pozwoli upewnić się, że posiadamy naturalny produkt, jest jego krystalizacja.

Dlaczego miód się krystalizuje? Dowiedz się, jak znów go roztopić

Krystalizacja miodu to całkowicie naturalny proces. Niemal każdy rodzaj produktu ma pierwotnie formę płynną. W wyniku działania różnych procesów i czynników może stwardnieć i stać się ciałem stałym. Nie musisz się jednak obawiać. Za te zmiany odpowiadają jego właściwości chemiczne i fizyczne. Miód to przecież roztwór składający się w głównej mierze z cukrów prostych. Woda stanowi zaledwie 20% jego zawartości. Jest więc ono nieuniknione i przeważnie pojawia się po kilku miesiącach od zakupu.

Zarówno skrystalizowany, jak i płynny miód posiada te same właściwości. Jeśli jednak preferujesz drugą formę produktu, to możesz go ponownie rozpuścić w naprawdę banalny sposób. Musisz jedynie poddać go delikatnej obróbce termicznej. Włóż słoik do garnka z ciepłą wodą. Nigdy nie używaj do tego wrzątku. Najlepiej, aby ciecz miała temperaturę poniżej 40 stopni. W ten sposób miód nie straci żadnych pozytywnych atrybutów. Co jakiś czas przemieszaj go drewnianą łyżką, a w krótkim czasie znów stanie się płynny.

Więcej o: