Jednym z symboli schyłku lata i jesieni jest niewątpliwie dynia. Przepisy w tej porze roku obfitują w różne pomysły. Najpopularniejszym wyborem jest zupa dyniowa. Rozgrzewający krem z pieczonej dyni to potrawa idealna na jesień, na deser z kolei prawdziwym hitem o tej porze roku jest ciasto z dyni. Dziś jednak proponujemy placki dyniowe.
Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Placki dyniowe to doskonała alternatywa dla klasycznych racuchów i placuszków. Do ich wykonania potrzebujesz puree. Dynia pieczona w piekarniku przyda się nie tylko do placków. Możesz ją wykorzystać jako bazę do zupy czy wspomnianego już ciasta. Nic się więc nie zmarnuje. Najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido, Muscat i piżmowa, ale zwyczajna dynia też wystarczy, choć kolor placuszków będzie mniej intensywny. Dynię pokrojoną na mniejsze kawałki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ułóż ją na blaszce skórkami do dołu. Po ok. 30-35 minutach wyjmij warzywo z piekarnika i zaczekaj, aż przestygnie, a następnie oddziel go od skórek. Miąższ możesz po upieczeniu zblendować, dzięki czemu będzie gładszy. Dynia pieczona w piekarniku doskonale nadaje się też do mrożenia, możesz ją więc wypróbowywać w innych przepisach przez długi czas
Jeśli już udało ci się przygotować puree, możesz zabrać się za placki dyniowe. Do ich wykonania nie potrzebujesz miksera, wystarczą ci miska i łopatka lub łyżka do mieszania. Przygotowanie całego dania zajmie ci ok. 40 minut, nie licząc pieczenia.
Potrzebne składniki:
Placki z dyni. Przepis: