Co można zrobić z dyni? Zupa to już przeżytek. Prawdziwym hitem jesieni jest ten przepis

Jesień to pora roku, z którą nieodłącznie już od dawna kojarzy się dynia. Przepisy na jej wykorzystanie to zarówno propozycje dla fanów słodkości, jak i wytrawnych dań. Nie wiesz, co można zrobić z dyni? Jeśli zupa już ci się znudziła i nie masz innego pomysłu, wypróbuj placki dyniowe. Nie pożałujesz.

Jednym z symboli schyłku lata i jesieni jest niewątpliwie dynia. Przepisy w tej porze roku obfitują w różne pomysły. Najpopularniejszym wyborem jest zupa dyniowa. Rozgrzewający krem z pieczonej dyni to potrawa idealna na jesień, na deser z kolei prawdziwym hitem o tej porze roku jest ciasto z dyni. Dziś jednak proponujemy placki dyniowe.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Pyszne ciasta z dynią - wypróbuj nasze przepisy

Co zrobić z dyni? Wypróbuj placki z dyni. Przepis bije na głowę racuchy 

Placki dyniowe to doskonała alternatywa dla klasycznych racuchów i placuszków. Do ich wykonania potrzebujesz puree. Dynia pieczona w piekarniku przyda się nie tylko do placków. Możesz ją wykorzystać jako bazę do zupy czy wspomnianego już ciasta. Nic się więc nie zmarnuje. Najlepiej sprawdzi się dynia Hokkaido, Muscat i piżmowa, ale zwyczajna dynia też wystarczy, choć kolor placuszków będzie mniej intensywny. Dynię pokrojoną na mniejsze kawałki włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ułóż ją na blaszce skórkami do dołu. Po ok. 30-35 minutach wyjmij warzywo z piekarnika i zaczekaj, aż przestygnie, a następnie oddziel go od skórek. Miąższ możesz po upieczeniu zblendować, dzięki czemu będzie gładszy. Dynia pieczona w piekarniku doskonale nadaje się też do mrożenia, możesz ją więc wypróbowywać w innych przepisach przez długi czas

Co można zrobić z dyni? To propozycja idealna nie tylko na jesień

Jeśli już udało ci się przygotować puree, możesz zabrać się za placki dyniowe. Do ich wykonania nie potrzebujesz miksera, wystarczą ci miska i łopatka lub łyżka do mieszania. Przygotowanie całego dania zajmie ci ok. 40 minut, nie licząc pieczenia.

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki puree z dyni (ok. 350 g),
  • 70 g jogurtu (jeśli puree jest rzadkie, zmniejsz ilość lub pomiń ten składnik),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 3 łyżki cukru (trzcinowego, brązowego lub białego),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szklanki mąki (ok. 250 g).

Placki z dyni. Przepis:

  1. Puree wymieszaj z jogurtem, dodaj jajka, olej i cukier. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. 
  2. Mokre składniki połącz łopatką lub łyżką z mąką. Wymieszaj dokładnie do uzyskania gładkiej masy w konsystencji przypominającej gęstą śmietanę. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj nieco więcej mąki. Ciasto odstaw na kilka minut.
  3. W międzyczasie rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Ciasto nakładaj łyżką, pamiętaj o zachowaniu odstępów.
  4. Smaż przez ok. 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu aż do zarumienienia.
  5. Gotowe placuszki możesz podawać z cukrem pudrem, powidłami lub syropem klonowym.
Więcej o: