Ogórek jest warzywem, którego wręcz nie może zabraknąć w kuchni. Jest świetnym dodatkiem na kanapki, sałatek, tortilli, czy nawet do zupy. Co dla wielu osób może być ważne, jest nie tylko smaczny, ale i niskokaloryczny. W sklepach mamy do wyboru szeroki asortyment ogórków - gruntowe, konserwowe, kiszone czy szklarniowe. Jednak tylko szklarniowe możemy spotykać w sklepach, zapakowane w plastikową folię. Dlaczego?
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Warto wiedzieć, że ogórki szklarniowe często w przeciwieństwie do ogórków gruntowych są importowane. To między innymi dlatego folia stanowi dla takiego ogórka barierę ochronną, gdyż bez folii ogórek jest narażony na uszkodzenia mechaniczne w transporcie. To jednak nie jest jedyny powód.
Ogórek w większości składa się z wody. Jeśli woda z niego wyparuje, warzywo staje się pomarszczone, mało sprężyste i nieapetyczne. Owinięte w ten sposób ogórki mogą przetrwać nawet do dwóch tygodni, ponieważ folia zatrzymuje całą wodę w warzywie. Kolejnym ważnym elementem jest ochrona ogórków przed czynnikami zewnętrznymi, tj. zanieczyszczenia, czy przed wydzielany przez niektóre owoce etylen, który może znacznie krócić długość świeżości ogórka.
Mimo iż ogórki składają się głównie z wody, są bardzo wartościowym dodatkiem w codziennej diecie. Zawierają aż 15 z potrzebnych nam witamin i minerałów. Wspomagają metabolizm oraz zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie. Mają właściwości wzmacniające włosy oraz paznokcie. Korzystnie wpływają na ciśnienie krwi i pracę serca.
Ogórki mają pozytywny wpływ również na naszą cerę. Ogórek jest często spotykanym składnikiem w kremach, maseczkach i peelingach. Mają one właściwości nawilżające, odświeżające i oczyszczające.