Nie wszyscy wiedzą, ale istnieje idealny moment na kiszenie ogórków. Odpowiedni wybór czasu sprawi, że warzywa będą smaczne, chrupiące oraz zachowają swoją świeżość na dłużej. Kiedy kisić oraz jak zrobić ogórki kiszone? Podpowiadamy.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Aby zimą cieszyć się smakiem ogórków kiszonych, dobrze jest odpowiednio wcześnie się za to zabrać. Właściwy termin może mieć kluczowy wpływ na smak, chrupkość oraz trwałość ogórków. Najlepszym czasem kiszenia ogórków będzie końcówka lipca lub sierpnia, czyli wtedy, gdy jest sezon zbiorów plonów ogórków. Najlepsze ogórki do kiszenia to te małe, kruche o cienkiej skórce. Wybierając ogórki do kiszenia, nie powinny one być ani przejrzałe, ani w żaden sposób uszkodzone. Nie należy kisić ogórków podczas upalnych dni, ponieważ wtedy szybko stracą swoją świeżość. Fermentacja ogórków trwa zazwyczaj od kilku dni do kilku tygodni. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Gotowe ogórki można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy, dzięki czemu zachowają smak na dłużej.
Najzdrowsza i najsmaczniejsza wersja ogórków kiszonych to ta, która została zrobiona przez nas samych. Oto przepis na ogórki kiszone, które będą smaczne i chrupiące.
Składniki:
W jaki sposób przygotować ogórki kiszone?
Jeżeli chcesz zachować smak ogórków kiszonych na całą zimę, to warto wcześniej ogórki zapasteryzować w gorącej wodzie przez około 10-15 minut. Następnie ostudzić i odstawić w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.