Wiemy, kiedy najlepiej kisić ogórki. Odpowiedni czas będzie mieć wpływ na ich smak i chrupkość

Kiedy kisić ogórki? Jeżeli chcesz cieszyć się smacznymi ogórkami przez cały okres zimowy, warto wiedzieć kiedy będzie idealny moment na to, aby je zakisić. Zamknięte ogórki w słoiku będą przywodzić na myśl letnie wieczory, nawet w najbardziej szare dni.

Nie wszyscy wiedzą, ale istnieje idealny moment na kiszenie ogórków. Odpowiedni wybór czasu sprawi, że warzywa będą smaczne, chrupiące oraz zachowają swoją świeżość na dłużej. Kiedy kisić oraz jak zrobić ogórki kiszone? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kiedy najlepiej kisić ogórki? Termin odgrywa znaczącą rolę

Aby zimą cieszyć się smakiem ogórków kiszonych, dobrze jest odpowiednio wcześnie się za to zabrać. Właściwy termin może mieć kluczowy wpływ na smak, chrupkość oraz trwałość ogórków. Najlepszym czasem kiszenia ogórków będzie końcówka lipca lub sierpnia, czyli wtedy, gdy jest sezon zbiorów plonów ogórków. Najlepsze ogórki do kiszenia to te małe, kruche o cienkiej skórce. Wybierając ogórki do kiszenia, nie powinny one być ani przejrzałe, ani w żaden sposób uszkodzone. Nie należy kisić ogórków podczas upalnych dni, ponieważ wtedy szybko stracą swoją świeżość. Fermentacja ogórków trwa zazwyczaj od kilku dni do kilku tygodni. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Gotowe ogórki można przechowywać w lodówce nawet przez kilka miesięcy, dzięki czemu zachowają smak na dłużej.

Jak zrobić ogórki kiszone? Oto prosty i smaczny przepis

Najzdrowsza i najsmaczniejsza wersja ogórków kiszonych to ta, która została zrobiona przez nas samych. Oto przepis na ogórki kiszone, które będą smaczne i chrupiące.

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 2 kg małych, świeżych ogórków,
  • 3-4 gałązki koperku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru.

W jaki sposób przygotować ogórki kiszone?

  1. Dokładnie umyj ogórki. Pozostaw w zimnej wodzie na około godzinę, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. 
  2. Podczas moczenia ogórków w zimnej wodzie przygotuj solankę. Wodę wymieszaj z solą i cukrem, dobrze wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników.
  3. Osuszone ogórki umieść w dużym słoju, dodaj do nich gałązki koperku, czosnek i pozostałe przyprawy.
  4. Zalej ogórki solanką, tak aby je całkowicie przykryć.
  5. Słoik należy dokładnie zakręcić, a następnie postawić w miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa na około 3-4 dni. W międzyczasie warto słoik od czasu do czasu potrząsać dla równomiernego rozprowadzenia przypraw. 
  6. Po upływie 3-4 dni ogórki powinny zacząć fermentację. W tym momencie można przenieść słoik do lodówki. 

Jeżeli chcesz zachować smak ogórków kiszonych na całą zimę, to warto wcześniej ogórki zapasteryzować w gorącej wodzie przez około 10-15 minut. Następnie ostudzić i odstawić w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Więcej o: